Plače enake, dejansko pa tajne

Foto: Žurnal24 Delavci do agencije, ki jim zagotovi delo, nimajo nikakršnih denarnih obveznosti
Agencije za zaposlovanje. Na kaj morajo biti pozorni delavci, ki iščejo delo prek agencij.
Oglej si celoten članek

“Agencije, ki posredujejo delovno silo, izkoriščajo luknjo v zakonodaji in v nedogled vlečejo začasne pogodbe o zaposlitvi,” pravi Goran Lukić iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Večna začasnost pogodb
Zakon določa, da lahko agencije delavca za isto delovno mesto začasno zaposlijo za največ eno leto. “A v resnici nastajajo minimalne spremembe v sistematizaciji delovnega mesta oziroma opisu delovnih nalog, kar omogoča podaljševanje začasne pogodbe v nedogled,” dodaja Lukić.

Kaj storiti ob kršitvah?

Ne molčite. Če delavci, ki niso zaposleni v agenciji, za enako delo dobijo večjo plačo ali če opazite druge kršitve vaših pravic, to povejte agenciji.

Če ta ne ukrepa ali je celo sama kriva, se obrnite na inšpektorat za delo ali sindikate.

Nekdanji uslužbenci agencij opozarjajo, da delavce po izteku pogodbe pri enem delodajalcu na podobno delovno mesto zaposlijo pri drugem. “Seveda spet za določen čas,” pravijo.

(Ne)enake pravice
Delavcem, ki so zaposleni prek agencij za zaposlovanje, ni treba plačevati obveznih zdravniških pregledov.

Prav tako jim pripadajo enaka osnovna bruto plača, dodatki za prehrano in prevoz, regres ter dopust kot delavcem, ki jih za isto delovno mesto neposredno zaposluje podjetje, v katerem delajo.

A preden delavec podpiše pogodbo o zaposlitvi pri agenciji, nima nikakršnega neodvisnega mehanizma, da bi preveril, ali dejansko uživa enake pogoje, opozarjajo sindikalisti. Romana Šercelj iz Manpowerja odgovarja, da “so plače pač tajne, izenačenost pogojev pa agencija zagotavlja s pisno izjavo podjetja, ki najema delovno silo”.

Naši viri opozarjajo, da težave najpogosteje nastanejo zaradi prelaganja odgovornosti, ko delavec na primer potrebuje zaščitno opremo. Podjetje pravi, da mu jo mora zagotoviti delodajalec, to je agencija, tam pa mu povedo, naj se obrne na podjetje, v katerem dela.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.