Plače učiteljev podpovprečne

Foto: iStock
Foto: iStock
Šolstvo. Sindikati opozarjajo, da odpuščanje učiteljev ne vodi v gospodarsko rast.
Oglej si celoten članek

“Ljudi pozivamo, naj ne pristajajo na usmeritev države, ki iz izobraževanja dela osrednjo žrtev gospodarske krize in predpostavlja, da bi z globokimi posegi v izobraževalni sistem lahko dosegli gospodarsko rast,” ob svetovnem dnevu učiteljev in v luči napovedanih odpuščanj v javnem sektorju opozarja Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Učitelji so obremenjeni

V Svizu opozarjajo, da so slovenski osnovnošolski učitelji, ki imajo vsaj 15 let delovnih izkušenj, v povprečju plačani slabše od učiteljev v 24 evropskih državah. Izobraževanju namenimo okoli šest odstotkov bruto domačega proizvoda, kar nas umešča v spodnjo polovico držav. Po številu ur, ki jih učitelji preživijo v razredu, smo v evropskem povprečju. “Zato zagotovo ne držijo navedbe ministrstva za izobraževanje, da so naši učitelji med najmanj obremenjenimi v Evropi. Od vlade zato pričakujejo, da opustijo poskuse diskreditacije učiteljev.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 11:49 4. Januar 2013.

    malo še počakaj ko ti bodo v razred dodali še par otrok, in boš konc dneva živčna razvalina tako kot …

  • 11:40 4. Januar 2013.

    ej dej dej, vsaka firma ma dnar, ker niso vse v kreditih itd. sam če jim ni treba dat ne …

  • 11:36 4. Januar 2013.

    nop, končan faks, s priporočili iz tujine, zaposlen v SLO za veličastnih 900 E neto za strojem, me ni sram …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.