Plače zrasle za 1,3 odstotka

Foto: Žurnal24 Evri evro foto istock
V Sloveniji je neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah avgusta v povprečju znašala 833,08 evra in je bila od julijske višja za 1,3 odstotka.
Oglej si celoten članek

Tudi povprečna mesečna bruto plača za avgust je bila od julijske višja za 1,3 odstotka in je znašala 1279,40 evra, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Neto plača je bila avgusta v primerjavi z lanskim avgustom v povprečju višja za osem odstotkov, bruto plača pa je bila glede na lanski avgust višja za 5,7 odstotka. Rast povprečnih neto plač v prvih osmih mesecih letos je v primerjavi z enakim obdobjem lani znašala 7,9 odstotka, rast bruto plač pa 5,7 odstotka.

Povprečne mesečne plače za avgust so se kljub avgustovski inflaciji realno zvišale. Tako bruto kot tudi neto povprečna plača za avgust sta bili v primerjavi s povprečno plačo minulega meseca realno višji za odstotek. Ob upoštevanju rasti cen življenjskih potrebščin je zaposlena oseba v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaslužila realno 2,7 odstotka več bruto in 4,9 odstotka več neto kot v enakem obdobju lani.

Eden od razlogov za porast povprečnih plač za avgust je bila uskladitev plač v zasebnem sektorju. Povprečna bruto plača za avgust je bila v primerjavi z julijem višja v vseh dejavnostih, z izjemo dejavnosti javna uprava, izobraževanje in zdravstvo. V teh dejavnostih so se povprečne plače po julijski uskladitvi in poračunu znižale.

Povprečne bruto plače za avgust so glede na julij najmanj porasle v sektorju storitvenih dejavnosti (za 0,1 odstotka), medtem ko je bil porast v sektorju nekmetijskih dejavnosti precej višji, in sicer za 3,6 odstotka.

V letošnjih prvih osmih mesecih je bila rast povprečnih bruto plač po posameznih dejavnostih nominalno najvišja v dejavnosti finančnega posredništva, kjer se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala za 7,9 odstotka. Sledila ji je dejavnost trgovine, kjer je bila rast 7,7-odstotna, so še navedli v uradu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.