Plačilo vrtca izenačeno

Foto: Žurnal24 “Spremembe med letom niso dobrodošle, gre pa za pravično izenačitev,” o ukinitvi
Sprememba zakona o vrtcih ukinja boniteto pri plačilu vrtca za najstarejšega otroka v družini.
Oglej si celoten članek

S prvim januarjem prihodnje leto bodo starši, ki imajo v vrtcu več otrok, za najstarejšega otroka plačevali več kot zdaj. S spremembo zakona o vrtcih, ki ta teden prihaja v javno razpravo, bo ukinjena boniteta znižanja plačila za en razred za najstarejšega otroka.

 

Brezplačni vrtci

Zakon jih ne predvideva.
Potem ko je minister za šolstvo Igor Lukšič pred tremi meseci napovedoval, da bodo do leta 2012 vrtci brezplačni za vse otroke, predvidene spremembe in dopolnila zakona po naših podatkih tega še ne predvidevajo. ;Spremembe in dopolnila še oblikujemo,” so nam sporočili z ministrstva za šolstvo, na Skupnosti vrtcev pa pravijo: ;V tej smeri ne pričakujemo novih predlogov.&rdquofont>

Pravično izenačenje
“Gre za izenačitev položaja s starši, ki imajo v vrcu samo enega otroka in so plačevali višjo ceno, in tistimi, ki so imeli dva otroka; drugega brezplačno, za prvega pa en plačni razred manj," razlaga  Nevenka Tučić iz Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz).

Prihranek za varnost igral
Ministrstvo za šolstvo je ocenilo, da bo z ukinitvijo bonitete za najstarejšega otroka v vrtcu na leto prihranilo milijon in 200 tisoč evrov. “Pri nas se poraja pomislek, ali bodo občine ta precejšnji prihranek res namenile za dejavnosti predšolske vzgoje v občini ali bo šel za krpanje primanjkljajev,” pravi Tučičeva. Petintrideset tisoč evrov prihranka naj bi šlo za oceno o varnosti igral na igriščih otroških vrcev. Strožji normativi glede igral so tudi ena od predvidenih sprememb zakona.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.