Planiška velikanka pod snegom

Foto: Žurnal24 Planica Foto: Žurnal24 Korensko sedlo, sneg Foto: Žurnal24 Korensko sedlo, sneg Foto: Žurnal24 Podkoren Foto: Žurnal24 Podkoren Foto: Žurnal24 Golica, Rožca Foto: Žurnal24 Stol, sneg
Napovedi vremenoslovcev, da bo sneg pobelili kraje nad 800 metrov, so se uresničile. Na prelazih je obvezna zimska oprema, nekatera smučišča že pod nekajcentimetrsko snežno odejo.
Oglej si celoten članek

Velika skakalnica v Planici je zasnežena do polovice, sneg je zapadel do naleta, kar je okoli 900 metrov nadmorske višine. V Podkorenu je smučišče zasneženo do polovice, na Korenskem sedlu je prav tako zapadlo kar nekaj centimetrov snega.

Na Voglu je trenutno snežna odeja debela že okoli 30 centimetrov, so za Žurnal24 povedali na zgornji postaji žičnice na Voglu. Razmere so trenutno povsem zimske, še vedno sneži, vseeno pa nihajka obratuje, gostje pa prihajajo. Oktobrski sneg pa prav gotovo ne do dočakal prave zime, dodajajo.

Tudi na prelazu čez Predel, kjer je potrebno imeti na vozilih nameščeno zimsko opremo, sneg ne povzroča problemov.

Vremenske razmere po državi spremljajte na vremenskem portalu vreme.net. Stanje na cestah po državi pa na naslednji povezavi.

"Živimo na 1.156 metrih in smo snega navajeni. Včasih pade že tudi junija," so nam povedali v gostišču Encijan, ki je del vasi Strmec.

Na Kredarici so sicer po podatkih Arsa zjutraj namerili 17 centimetrov snega, z Vojskega nad Idrijo pa so ob 8. uri poročali o centimetru bele odeje.

Promet čez prelaz Vršič je otežen, saj so tam potrebne zimske verige, tako kot čez Predel pa je zimska oprema nujna tudi za cesto na Pokljuko. Na Mangartsko sedlo z vozilom ne bo šlo, saj je cesta zaprta. Bralci poročajo, da sneg pada tudi v Bohinju, ki sicer leži pod mejo, za katero so vremenoslovci napovedovali snežno mejo.

Kakšna bo letos zima, je še vedno težko napovedati. Po podatkih vremenoslovcev sezonske napovedi zelo nihajo, dolgoročne in kratkoročne napovedi so zelo različne. Lahko bo malo hladneje, ali bo snega manj ali več kot prejšnje zime, pa je še vedno vprašljivo, pravi Pečenko.

Snega do nižin ne bo
"Trenutno sneži nad 800 metrov nadmorske višine, v osrednja in vzhodni Sloveniji malo višje, na tisoč metrih, na zahodu pa nad 800. Po nižinah danes ne bo snega," je povedal vremenoslovec Andrej Pečenko z Agencije RS za okolje (Arso).

Snega po napovedih tudi prihodnji teden ne bo. V sredo bo znova deževalo, ob koncu tedna in začetku novega tedna pa se pričakuje sprememba vremena. Jutri bodo padavine čez dan ponehale, večjih količin padavin jutri ne bo več. V torek bo prav tako suho vreme, v sredo pa bo nekaj dežja, kasneje pa se bo že jasnilo. Temperature bodo okoli ali malo čez deset stopinj.



Na menjavo gum ne čakajte na 15. november
Po napovedih vremenoslovcev menjava zimskih pnevmatik še ni potrebna, z izjemo za voznike, ki so ali se odpravljajo v višje ležeče predele, ker se oktobrski sneg po nižinah ne oprime cestišča in se stali. Da obstane, so potrebne nižje temperature.

Kljub temu pa prometni strokovnjaki zaradi napovedi, da se bodo temperature v naslednjih dneh gibale pod 10 stopinj Celzija, priporočajo čimprejšnjo menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Te so namreč zaradi posebne sestave v hladnejših razmerah precej bolj varne med zaviranjem, četudi so ceste suhe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.