Plaz Slano blato spet drsi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zaradi obilnega deževja v zadnjih mesecih je začel plaz velikega obsega Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini ponovno drseti.
Oglej si celoten članek

Po besedah poveljnika občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igorja Benka se je v zadnjih dvanajstih urah premaknil za meter, zato ocenjujejo, da plazeča gmota drsi okrog dva metra na dan. Plaz zaenkrat ne ogroža nobenega.

Teren so si danes ogledali geologi, v prihodnjih dneh pa bodo pregledali plaz in trenutno stanje še hidrologi. Šele tedaj bo več znanega o tem, kakšni ukrepi bi bili potrebni za preprečitev dodatne škode. Med prvimi možnimi ukrepi je Benko omenil drenažo tega območja, kar bi omogočilo hitrejše odvajanje vode s plazu

Težave povzroča že od leta 2000

Sanacija plazu Slano blato še ni zaključena, premikanje obsežnih gmot blata v zgornjem delu plazu pa je že uničilo odvodnjavanje, je povedal Benko. Plazina se sedaj nabira ob vodnjakih, ki odvajajo odvečno vodo s plazu. Po Benkovih ocenah drsi v dolino več deset tisoč kubičnih metrov zemlje in kamenja.

Plaz Slano blato je po skoraj stoletju začel ponovno drseti novembra 2000. Država ga je kasneje uvrstila med plazove velikega obsega, za njegovo obnovo pa je bilo namenjenih že okrog deset milijonov evrov. Zadnji dve leti je bila sanacija zaustavljena, saj denarja zanjo ni bilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.