Plazovi odnesli milijone

Foto: Žurnal24 Gospodarsko poslopje je preklano na polovico. Lastnik pravi, da se razpoka še ve
"Samo da ne bo dežja," pravi Ferdo Erjavec, ki vsak dan do poznih ur spremlja premike zemlje okoli svoje hiše.
Oglej si celoten članek
 

1,5

milijona evrov znaša škoda, ki so jo v Občini Šentilj povzročili plazovi.

"V četrtek so nas obiskali geologi, da opravijo meritve. Ne vemo, ali bomo morali hišo podreti ali bo dovolj le sanacija. Od nedelje smo že pri sorodnikih. Odgovorni pravijo, da je prenevarno," je v četrtek obupan razlagal Ferdo Erjavec z Maistrove ulice v Ptuju. Nedavno vreme ni prizaneslo njegovi hiši. Plaz, ki se je odtrgal nad njo, še vedno grozi tudi spodnji hiši, kjer stanuje Bojan Erjavec.


Edina cestna povezava do štirih družin. Župan Šentilja ocenjuje, da bo sanacija trajala vsaj dve leti. © Nino Verdnik

 

"S stricem sva že prejšnji teden pozivala občino, naj nekdo pride pogledat razpoko na gospodarskem poslopju. Nikogar ni bilo. Ko se je utrgal plaz, so prišli vsi," pojasnjuje Bojan Erjavec in doda, da na tem območju ni nikoli plazilo. "Stroka raziskuje območja, kjer plazi. Tako bomo lahko ocenili dejansko škodo. Geološke meritve bodo stale sedem tisoč evrov, plačala pa jih bo občina," je povedal ptujski župan Štefan Čelan in dodal, da je krivdo za nastali položaj treba pripisati državi, lokalni skupnosti in lastnikom zemlje.

Odrezani od sveta
V Občini Kungota se je te dni sprožilo 11 plazov. "Na terenu ocenjujemo škodo, po prvih ocenah pa znaša okoli 350 tisoč evrov," je pojasnil župan Kungote Igor Stropnik. V Šentilju pa so štiri gospodinjstva še vedno odrezana od sveta. "Vodo že imajo. Še vedno pa so brez cestne povezave," je razložil župan Šentilja Edvard Čagran. Obljubil je, da bodo v petek stanovalcem uredili začasno cesto.
 

  Plaz, ki še vedno ogroža hišo v Maistrovi ulici na Ptuju, so v četrtek začeli preučevati geologi. © Nino Verdnik

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.