Po 272 letih so jo ugonobile utaje

Foto: EPA
Foto: EPA
Najstarejša švicarska banka Wegelin & Co Private Bankers je priznala krivdo za pomoč ameriškim državljanom pri davčnih utajah, nato pa sporočila, da bo za vedno zaprla svoja vrata.
Oglej si celoten članek

Zasebna švicarska banka, ki je priznala, da je ameriškim državljanom med leti 2002 in 2010 pomagala pri davčnih utajah, mora plačati tudi 57,8 milijona dolarjev kazni.

Banka je v kazenskem postopku na enem izmed ameriških sodišč priznala, da je več kot 100 ameriškim državljanom omogočila, da so pred davčnimi organi utajili približno 1,2 milijarde dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije. Po priznanju krivde in plačilu denarne kazni se bodo na ameriških tleh končali kazenski postopki zoper najstarejšo švicarsko banko.

Banka Wegelin je bila ustanovljena leta 1741 in je prva izmed bank, ki je v ameriških kazenskih postopkih priznala krivdo za pomoč ameriškim državljanom pri davčnih utajah. Banka mora kljub prenehanju delovanja sicer shraniti podatke o ameriških strankah in počakati na nadaljnja navodila švicarskih oblasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.