Po Dursovem opozorilu tretjina plačala

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
V začetku prejšnjega meseca je Durs pozval skoraj 50.000 zavezancev, katerih dolg je znašal od 10 do 100 evrov, da čim hitreje poravnajo svoje obveznosti, sicer bo njihov dolg prisilno izterjan.
Oglej si celoten članek

Davčni izvršbi se je po pozivu izognilo 16.837 zavezancev oz. 35 odstotkov malih dolžnikov, ki so dolgovali od 10 do 100 evrov. Skupno so poravnali dolg v višini 644.808 evrov. Pri ostalih dolžnikih se nadaljuje postopek davčne izvršbe. Z novim informacijskim sistemom lahko Durs sicer sproti opominja in v primeru neplačila obveznosti v zelo kratkem času izda sklepe o davčni izvršbi.

Stroški v tem primeru mnogokrat presegajo davčni dolg. Zavezanec z dolgom 20 evrov namreč plača tudi stroške izvršbe, ki lahko znašajo 50 evrov ali več.

"Tiste, ki prejmejo opomin želimo opozoriti, da je obveznosti potrebno poravnati takoj in v celoti, saj je rok za njihovo plačilo že potekel. To pomeni, da je treba, poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila," so pojasnili.

Če zavezanec po izdanem opominu ne poravna vseh obveznosti in pripadajočih zamudnih obresti do dneva plačila, se za neporavnane obveznosti opomin ponovno ne izda, temveč se takoj začne postopek davčne izvršbe. Za izračun nadaljnjih zamudnih obresti do dneva plačila po opominu je na spletni strani davčne uprave v pomoč kalkulator za izračun zamudnih obresti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.