Po Evropi se širi nova droga

Foto: EPA Slovenija khat Foto: EPA Khat 22
Število uporabnikov khata v Evropi se povečuje. Zaužitje droge, ki povzroča psihično odvisnost, lahko pri posamezniku povzroči različne oblike duševnih bolezni in določene vrste psihoz. V Sloveniji zaenkrat še ni primerov zasvojenosti.
Oglej si celoten članek

"Število uporabnikov khata v Evropi se povečuje, vendar pa narava in resnost problema še nista popolnoma raziskana," so zapisali pri Evropski agenciji za droge (EMCDDA). Khat (Catha Edulis), ki ga po svetu poznajo tudi pod drugimi imeni, kot so "qaad", "jaad", "qat", "miraa", je grmičasta rastlina, katere listi in vršički stebel pri žvečenju povzročajo učinke, ki so podobni učinkom stimulativne droge amfetamin.

Mina Paš iz DrogArta nam je povedala, da v Sloveniji primerov zasvojenosti z omenjeno drogo za zdaj še niso zasledili. "Khat je ponavadi razširjen med pripadniki določenih manjšin, vendar pa primerov zlorabe omenjene droge v Sloveniji še ni in upamo, da bo tako tudi ostalo," dodaja.

Ponekod del družabnega življenja
Khat se goji v višjih predelih Afriškega roga, na južnem Arabskem polotoku in ob vzhodnoafriški obali. V delih Etiopije, Kenije, Somalije in Jemna se listi khata že stoletja žvečijo zaradi blagih stimulativnih lastnosti. Žvečenje rastline je za številne prebivalce običajni del družabnega življenja, ponekod pa jo že od nekdaj uporabljajo predvsem moški med izrazito ritualno obarvanimi "zabavami s khatom".

Kulturno integrirani vzorci uporabe so bili navadno opaženi v bližini proizvodnih regij, pri čemer je bil khat navdih za umetniško izražanje v arhitekturi, obrti, poeziji in petju. V zadnjem času se množične migracije z Afriškega roga povezujejo z razširitvijo khata v sosednje države, Evropo in preostale dele sveta. Sedanji vzorci uporabe so običajno manj formalni, sama uporaba pa je lahko pretirana. To je lahko posledica zmanjševanja zaščitnih kulturnih dejavnikov, ki so v preteklosti pomagali nadzorovati uporabo. Natančno število rednih uporabnikov khata na svetovni ravni ni znano, vendar se ocenjuje, da jih je do 20 milijonov.

Hude posledice zaužitja
Posameznik približno eno uro po zaužitju začuti fizični nemir in postane evforičen. Temu sledi mirnejša in bolj introvertirana faza, nato pa začne učinek popuščati, kar lahko privede do razdražljivosti in melanholije. Zdravstveni problemi, ki lahko nastanejo zaradi uživanja khata, so     kronično zaprtje, razne duševne bolezni, želodčni čir, v izjemnih primerih pa tudi toksična psihoza.

Foto: EPA Khat 22 Za šop khata okoli 10 evrov
Povprečen uživalec potrebuje za enkratno uživanje približno 50 gramov khata. Žveči predvsem nežne liste in vršičke stebel rastline. Med žvečenjem nastaja sok, ki ga uživalec pogoltne s slino. Ostanek, ki med uživanjem ostaja v ustih, pa uživalec nabira pod licem, kjer mu nastaja značilna izboklina. Ker določene snovi v khatu povzročajo suha usta, uživalci spijejo ogromno tekočine, zlasti čaj in brezalkoholne pijače. Khat povzroča psihično odvisnost!


Droga se ponavadi prodaja zvezana v šop, ki tehta od 85 do 100 gramov. Cena takega šopa je približno 10 evrov. Iz enega kilograma khata, ki uvoznika iz zahodnih držav v deželi proizvajalki stane približno 15 evrov, je mogoče narediti približno 10 šopov. Iz tega je razvidno, da je trgovina s khatom donosen posel, zato je v prihodnje mogoče pričakovati večji razmah trgovine z njim, še zlasti zato, ker v mnogih državah še vedno ni na seznamu nedovoljenih drog.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.