Po Ljubljani metali moko in jajca

Foto: Anže Petkovšek Prvi dan šole Foto: Anže Petkovšek Prvi dan šole Foto: Anže Petkovšek Prvi dan šole Foto: Anže Petkovšek Prvi dan šole Foto: Anže Petkovšek Prvi dan šole Foto: Anže Petkovšek Prvi dan šole Foto: Anže Petkovšek Prvi dan šole
Novo šolsko leto. Zaradi dobrodošlice posredovali policisti. Dijaška organizacija opozarja na socialno stisko.
Oglej si celoten članek

Novopečene dijake in njihove starejše kolege je morala včeraj v središču Ljubljane krotiti policija. Na Čopovi ulici in Prešernovem trgu so metali jajca in moko, zato so tja napotili tri službena vozila, vodnika službenega psa, policijski kombi in policista na kolesu.

Ulico je počistila Snaga, dva mladoletna dijaka, ki so ju zalotili pri dejanju, pa so policisti predali staršem in napisali obdolžilni predlog. Mimoidoča je povedala, da so starejši dijaki “fazane” obmetavali z jajci, moko, vodo in še čim, jim porisali obraze in obarvali lase: "Razen jajc, ki jih je bilo na Čopovi zelo veliko in so začenjala smrdeti, je bilo čisto luštno."

V srednje šole se je sicer vrnilo 56.568 dijakov, še 20.715 pa jih je v srednješolske klopi sedlo prvič.

Reševanje s 7.000 evri

V Dijaški organizaciji Slovenije (Dos) so ob tem opozorili na skrbi socialno ogroženih dijakov in njihovih staršev zaradi stroškov izobraževanja. "Letos smo se odločili še malo glasneje opozoriti na stisko mladih in vse pozvati k darovanju sredstev," je dejal Alen Hliš, predsednik Dosa. Doslej so zbrali dobrih sedem tisoč evrov, ki so jih donirali sindikat vzgoje in izobraževanja ter Dos, pet evropskih in en poslanec DZ. Lani, v prvi akciji, so 20 dijakom dodelili enkratno pomoč v višini 300 evrov, z enkratno pomočjo pa bodo pomagali tudi letos.

V Dosu so znova opozorili na spremembe zakonodaje, zaradi katere je pred tremi leti državno štipendijo izgubilo skoraj 11 tisoč mladoletnih dijakov, zvišanje otroškega dodatka pa ni bilo enako izgubljeni štipendiji. Z novim letom bodo mladoletni dijaki znova upravičeni do državnih štipendij, vendar bodo dodeljene šele v prihodnjem šolskem letu. Junija pa jih je prejemalo 27.385 polnoletnih dijakov in študentov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 08:22 3. September 2013.

    Mularijo bi morali prisilit,da bi sama očistila svinjarijo.<br />To je šele začetek barabij,katere počnejo.......

  • 21:40 2. September 2013.

    zame je to čisto maltertiranje novincev,...naj naredijo v stilu brucevanja, naj sodelujejo tisti kateri želijo,...<br /><br />drugače: odraz stanja v …

  • zic
    20:58 2. September 2013.

    to je mladina v trenirki in s pederušo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.