Po odstopu treh ministrov

Foto: Žurnal24 Poleg Andreja Bručana bosta ministrski položaj zapustila še Janez Božič in Jure
Po četrtkovem odstopu treh ministrov so se v javnosti že začela ugibanja o njihovih naslednikih.
Oglej si celoten članek

Po četrtkovi odločitvi premierja Janeza Janše, da sprejeme odstopne izjave treh ministrov: ministra za zdravje Andreja Bručana, ministra za promet Janeza Božiča in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana, v javnosti že krožijo nekatera imena njihovih morebitnih naslednikov. Tako naj bi po prvih neuradnih informacijah Bručana zamenjal Gregor Pivec, direktor mariborskega SDS in prvi mož Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Kot možno naslednico Bručana pa omenjajo Bojano Beovič, pomočnico strokovne direktorice Kliničnega centra Ljubljana.

Ministra za promet Janeza Božiča naj bi zamenjal državni sekretar na prometnem ministrstvu Peter Verlič. Poleg tega kroži tudi ime nekdanjega prometnega ministra in vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika. Naslednika ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa bodo najverjetneje iskali med Ljudmilo Novak in NSi, Romano Jordan Cizelj in SDS, profesorjem na strojni fakulteti Jožetom Duhovnikom ter profesorjem na fakulteti za družbene vede Jankom Prunkom.  

Janša: Odstopi ne zaradi slabega dela, ampak zaradi številnih kritik

Janša sprejel odstope tudi zaradi priprav na predsedovanje EU. © Žurnal24

 
Po Janšinih besedah delo odstopljenih ministrov sicer ni bilo slabo, a se je za sprejem odstopnih izjav odločil predvsem zaradi številnih kritik, ki so na ministre letele v minulih mesecih. "Po pogovoru z vsakim posebej smo namreč ocenili, da se lahko s tem izognemo povečevanju neproduktivnih napetosti, ki onemogočajo nadaljevanje resnega in poglobljenega dela," je dejal Janša in ob tem poudaril, da vlada kot celota v času intenzivnih priprav na predsedovanje EU "nima časa za brezplodne razprave na osebni ravni z opozicijo".

Bručan: Odstopil sem zaradi napadov in neresničnih očitkov

Bručan je odstopil predvsem zaradi stalnih napadov in neresničnih očitkov.

 
V izjavi za javnost ministrstva za zdravje so zapisali, da se je Bručan za odstop odločil "zaradi stalnih napadov in neresničnih očitkov, ki so grozili z diskreditacijo njegovega dela in njega osebno, čeprav je svoje delo opravljal vestno, pošteno in v prid bolnikom."  Čeprav se je Bručan zavedal, da "se za tistimi, ki uvajajo spremembe, vedno dviga veliko prahu, pa ni pričakoval takih manipulacij s strani nekaterih skupin."

Največ kritik je bil že vse od začetka mandata vlade deležen prav minister za zdravje Andrej Bručan, saj so mu nekateri očitali manipuliranje s podatki o čakalnih dobah ter milijardno škodo zaradi previsokih cen zdravil, zaradi česar je bil tudi tarča interpelacije, ki pa jo je uspešno prestal. Pozivi k odstopu so bili glasni tudi zaradi prepočasne obnove pediatrične klinike in onkološkega inštituta. Kadilci si ga bodo zapomnili tudi po noveli zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, s katero je od začetka avgusta v vseh zaprtih prostorih prepovedano kaditi. 

Cirkovci in prometna nesreča pod Golovcem povod za odstavitev Božiča

Božič naj bi odstopil tudi zaradi tragične nesreče v Cirkovcah.

 
Minister za promet Janez Božič je v odstopni izjavi zapisal: "Ocenil sem namreč, da bi bilo zaradi nenehnih pritiskov moje nadaljnje delo na ministrstvu zelo otežkočeno, če ne celo onemogočeno. Moja odločitev pa ni posledica zadnjih dogodkov; ti so le omogočili povečanje pritiskov in njihov prenos v javno sfero."  Pozivi k Božičevemu odstopu so se namreč povečali po zadnjih dveh hudih prometnih nesrečah na železniškem prehodu v Cirkovcih in na ljubljanski obvoznici pred predorom Golovec. V prvi so zaradi prepočasne obnove železniškega prehoda v prometni nesreči umrli trije ljudje, v drugi pa jih je zaradi slabe signalizacije ob obnovitvenih delih umrlo kar sedem.  

Zupan odstopil zaradi "maneverskega prostora"

Bolj presenečen pri tokratnih spremembah v vladi pa je bil minister Jure Zupan. V svoji odstopni izjavi je namreč zapisal, da se je predsednik vlade "odločil za delno rekonstrukcijo vlade. Menil je, da potrebuje več manevrskega prostora, zato sem v skladu s tem ponudil svoj odstop, predsednik vlade pa ga je sprejel. Menim, da je to normalen postopek v demokracijah, ko vodja ekipe oceni, da celotna ekipa potrebuje nove igralce"

Odstop ministra so pozdravili tudi v Študentski organizaciji Slovenije in v Stranki mladih Slovenije, saj je to po njihovem mnenju glede na vsa dosedanja nesoglasja in različne poglede na razvoj slovenskega visokošolskega prostora logična posledica. Znano je, da je poleg strokovne javnosti ministru tudi opozicija najbolj zamerila nepremišljeno spreminjanje zakonodaje in nacionalnih programov na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti, kar naj bi počel brez ustreznih osnov. Očitali so mu tudi neusklajevanje in zavračanje sodelovanja s partnerji v visokem šolstvu ter način privatizacije na področju visokega šolstva in znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

Koalicija razočarana, opozicija zadovoljna

Tokratne odstope ministrov so pozdravile vse opozicijske stranke. Po mnenju predsednice Liberalne demokracije Slovenije Katarine Kresal je do odstopov prišlo zaradi zahtev, ki jih je del politične in strokovne javnosti že dalj časa naslavljal na delo treh ministrstev. Po mnenju prvaka Socialnih demokratov Boruta Pahorja pa so odstopi zelo pametne rešitve, saj "bi se sicer v parlamentu v politični jeseni odprla verjetno precej mučna politična polemika okrog dela teh treh ministrstev".

Nasprotno pa so bili zaradi odstopov ministrov razočarani v koalicijskih strankah. Vsi so se namreč strinjali, da so trije odstopljeni ministri svoje delo dobro opravljali. Vodaj poslanske skupine SDS Jože Tanko meni, da so bili ves čas svojega ministrovanja izpostavaljeni neutemeljenim pritiskom, predsedniki NSi in finančni minister Andrej Bajuk pa je poudaril, da sta vlada in koalicija po odstopih trdni. Špekulacij, da naj bi bili o odstopih v koalciji dogovorjeni, pa Bajuk ni želel komentirati. Po mnenju predsednika stranke DeSUS je treba vzroke za odstope iskati tudi v močnem pritisku javnosti in medijev, povezanim z zadnjimi dogodki.

Vladne rokade tudi na Sovi 

Afera Sova je tudi eden izmed razlogov za odstavitev njenega direktorja Matjaža Šinkovca.

 
Tokratnim kadrovskim zamenjavam se ni mogla izogniti niti Slovenska varnostno obveščevalna agencija (Sova), saj je vlada z mesta njenega dosedanjega direktorja razrešila Matjaža Šinkovca . Na položaju ga bo namreč zamenjal Andrej Rupnik . Premier je bil z delom Šinkovca, ki je bil na položaju slabo leto dni, zadovoljen, kot razlog za zamenjavo pa je navedel premike v Sovi in dejstvo, da je prva stopnja prenove agencije končana.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.