Po okuženi vodi še hrana

Foto: Žurnal24 Še posebno pozorni moramo biti pri prehrani, ki je bila dlje zamrznjena, še pose
Bakterije. Glede ukrepvanja pri okuženi hrani veljajo le priporočila. Predpisov in sankcij pa ni.
Oglej si celoten članek

Ko se odločimo pripraviti ribo, se moramo zavedati, da jo je treba dobro speči. Večina morske hrane, ki se znajde na naših krožnikih, je uvožene, tudi z območij, ki so okužena z listerijo,” opozarja Milan Krek s koprskega zavoda za zdravstveno varstvo.

Kaj je listerija? Bakterija. Najdemo jo v nekaterih vrstah hrane, povzroča listeriozo, bakterijsko obolenje, ki se kaže kot neznačilno vročinsko stanje v nosečnosti ali okužba novorojenca (meningitis, sepsa, vnetje črevesja). Surova zelenjava, sadje, nepasterizirano mleko in mlečni izdelki, ribe, perutnina, meso ter hitro pripravljena hrana so lahko okuženi z listerijo. Obolevajo predvsem bolniki z okvarami imunskega sistema, nosečnice, novorojenčki in starostniki. Pri sicer zdravih ljudeh lahko poteka kot blago obolenje, podobno gripi.

V koprski regiji so v zadnjih letih okužbo z listerijo odkrili pri štirih obolelih iz Kopra, dveh iz Ilirske Bistrice in po enem iz Izole, Pirana in Postojne. “Zelo verjetno je, da je bilo obolelih še več, a se tega povzročitelja ni iskalo; eden od razlogov za to je verjetno tudi dejstvo, da je inkubacijska doba v povprečju en mesec in tako redkokdo pomisli na povezavo z uživanjem okužene hrane,” meni.

Industrijska načeloma varna
Pri uživanju industrijsko pripravljene hrane, ki je namenjena za takojšnjo uporabo brez kuhanja, ni strahu, saj obstajajo stroga merila, ki zagotavljajo, da število bakterij ni preseženo (ni več kot sto na gram) in je hrana zato načeloma varna. Pri prehrani, ki jo je treba predhodno toplotno obdelati (to so jajca, svinjina, perutnina, ribe in morski sadeži ...), pa je nujno zagotoviti dovolj visoko temperaturo in dovolj dolgo toplotno obdelavo, ki uniči listerijo.

Kje so sankcije?
V Evropski uniji veljajo za to področje direktive – tudi pri nas. Imamo pa še priporočila stroke (ki so enaka kot v Nemčiji); ta so strožja od direktiv, nimajo pa moči, ker so zgolj priporočila in jih proizvajalci hrane lahko upoštevajo ali pa tudi ne,” opozarja mikrobiolog Gorazd Pretner. 

41,8 odstotka ljudi v regiji uživa ribe vsaj enkrat na teden.

Inšpektorji jih pri svojem nadzoru lahko uporabijo le kot priporočilo, ne kot ukrep, ki bi omogočil izločitev čezmerno okužene hrane. “Če je število bakterij preseženo po strokovnih priporočilih, ni zakonske podlage za ukrepanje; ostane le dobra volja proizvajalcev hrane in tistih, ki jo prodajajo. Zato je treba ta priporočila spraviti v obliko predpisov in določiti sankcije. Upava, da bosta ministra za kmetijstvo in zdravstvo prisluhnila interesom zdravja,” dodajata strokovnjaka. S smrtjo se konča 13 odstotkov okužb z listerijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.