Po podpisu še plačilo

Foto: Žurnal24 Vili Rezman (desno) še ne ve, do kdaj bo cesta zgrajena.
Do 30. aprila bo mariborski župan Franc Kangler podpisal pogodbo s FISU. Po podpisu pogodbe pa OO pričakuje, da bo vlada nakazala tri milijone evrov za plačilo pristopnine Susi.
Oglej si celoten članek

V šestih dneh bo novoizglasovani predsednik organizacijskega odbora (OO) univerzijade mariborski župan Franc Kangler podpisal pogodbo z Mednarodno univerzitetno športno zvezo (FISU). Po podpisu pogodbe pa OO pričakuje, da bo vlada nakazala tri milijone evrov za plačilo pristopnine Susi (Slovenski univerzitetni športni zvezi), ki so rezervirani v rebalansu proračuna in kot se je zavezala v vladnem sklepu.

 


Ni še znano. Organizacijski odbor bo vodil mariborski župan Franc Kangler, pomagali mu bodo štirje podpredsedniki: Otmar Kugovnik, predsednik Suse, Andrej Verlič, mariborski podžupan, Mejra Festić, prorektorica za študijske zadeve mariborske univerze, in Petra Majdič, tekačica na smučeh, kot predstavnica športnikov študentov. Vlado naj bi zastopal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ali pa Marko Rajšter iz direktorata za šport. Do zaključka redakcije ta točka ni bila obravnavana na dnevnem redu vlade.

Kangler v dveh funkcijah
Po enomesečnem iskanju so člani odbora soglasno potrdili Kanglerja za predsednika organizacijskega odbora. Mariborski župan pa upa, da bodo najpozneje v enem letu našli drugega predsednika. "Želim si, da bomo v mesecu, dveh ali enem letu našli nekoga, ki bi bil nad župani in Suso. Lahko je to recimo bivši profesionalni športnik, bivši aktivni politik ali gospodarstvenik," pravi Kangler, ki ne vidi zapleta, da bo hkrati opravljal funkcijo župana in predsednika tega odbora.

Izvršnega odbora ne bo
Člani OO so še sklenili, da ne bo ne izvršnega in ne nadzornega odbora. Prav tako bodo sami člani tega odbora presodili, kakšna bo oblika podjetja, ki bo skrbelo za izvedbeno raven športnega dogodka. Za zdaj je to podjetje Univerziada 2013, ki je v lasti Suse. "Do poletnih počitnic se bomo odločili, ali bo operativo vodila ta družba z omejeno odgovornostjo ali pa bo to družba v kakšni drugi obliki," pravi Vili Rezman, ki je prepričan, da vlada ne bo zaustavila plačila pristojbine.

"Pogoj je bil, da imamo predsednika in podpisano pogodbo. Presenečen bi bil in še kaj drugega bi si mislil, če bi vlada drugače interpretirala svoj sklep," je dodal. Neuradno smo izvedeli, da so organizatorji pripravljeni ugoditi željam vlade glede organizacijske oblike družbe.

Že vloženih 80 milijonov
Celotna vrednost projekta univerzijade je ocenjena na približno 150 milijonov evrov. Rezman se je pohvalil, da so od leta 2006 do zdaj partnerji že investirali 80 milijonov evrov v projekte, ki omogočajo izvedbo univerzijade. "To so investicije v nove hotele, sedežnice, smučarske proge, naprave za zasneževanje ... V teh pridobitvah je na novo zaposlenih več kot sto ljudi. Gre predvsem za zasebne investitorje, ki jim je uspelo pridobiti nekaj manj kot 15 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev," razlaga Vili Rezman.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.