Po Prešernu, Cankarju, Jurčiču še Trkajeva Lepa Vida

Foto: Martin Fin
Foto: Martin Fin
Trkaj in Igor Saksida preoblekla Lepo Vido.
Oglej si celoten članek

Slovenija je bogatejša za novo prepesnitev slovenskega mita o Lepi Vidi, ki sta jo ubesedila raper Roka Terkaja - Trkaja in literarni zgodovinar dr. Igor Saksida. Trkajeva izkušnja iz osnovnošolskih dni, ko nekako ni zmogel razumeti, zakaj se morajo otroci učiti tako depresivne pesmi, je rodila novo, sodobno in bolj pozitivno Vido.

Trkaj in Saksida projekt predstavljata tudi osnovnošolcem, kjer nastopata tudi kot ambasadorja evropskega leta kulturne dediščine. Na ministrstvu za kulturo, ki je koordinator projekta, pri tem izpostavljajo, da bo videospot Lepa Vida v pomoč tudi učiteljem kot didaktično sredstvo pri pouku, s katerim bodo svojim učencem in dijakom na njim prilagojen način prenesli sporočilo, da znata biti tako slovenska klasična poezija kot slovenska kulturna dediščina zanimivi tudi za širše občinstvo: "Nastopi v okviru projekta za mlade pa so nas prepričali, da je to pravi način, da mlade motiviramo, da začnejo o kulturni dediščini razmišljati kot o delu lastne identitete."

Videospot Lepa Vida vključuje tudi več izstopajočih lokacijah slovenske kulturne dediščine, v njej pa celo nastopajo kurenti, ki so od decembra vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Vidina zunanja lepota je v novi prepesnitvi namreč razširjena na metafore, ki poosebljajo lepoto Slovenije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.