Po seji vlade predstavili nov paket pomoči

Foto: Bor Slana/VladaRS/Flickr
Foto: Bor Slana/VladaRS/Flickr
Ukrepi v zakonu o pomoči gospodarstvu naj bi terjali 1,2 milijarde evrov.
Oglej si celoten članek

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je predstavil nov zakon o pomoči gospodarstvu, ki med drugim prinaša subvencije za stroške elektrike za leto 2023. Pred sprejemom bodo zakon predstavili še socialnim partnerjem in poslancem Državnega zbora.

Še pred tem zmanjšanje porabe elektrike in omejitev cen

Medtem pa je vlada sprejela predlog interventnega zakona za spopad z energetsko krizo. Skladno z dogovorom na evropski ravni je predvideno zmanjšanje porabe elektrike v konicah za vsaj pet odstotkov, kar bi spodbujali prek nižje omrežnine. Med drugim so predvidene subvencije za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije (OVE) ter možnost regulacije cene toplote iz daljinskega ogrevanja in subvencij za nakup lesnih peletov.

Z uredbo so na vladi poleg tega določili, da mora dobavitelj pri maloprodajni ceni za poslovne odjemalce v pogodbah za leto 2023, ki bodo sklenjene do konca letošnjega leta, upoštevati ceno na nemški borzi.

Subvencionirani stroški elektrike

Energetsko krizo delno naslavlja tudi nov zakon o pomoči gospodarstvu - podjetjem bi namreč na njegovi podlagi naslednje leto subvencionirali strošek elektrike. 

Nov zakon poleg tega daje podlago za subvencioniranje skrajšanega delovnika in začasnega čakanja na delo, predvideva pa tudi ugodna posojila za zagotavljanje likvidnosti podjetij v sodelovanju s SID banko. Skupna vrednost ukrepov naj bi se gibala okrog 1,2 milijarde evrov, je povedal Han. Veljati naj bi začel 1. januarja 2023.

Dejal je, da so pri oblikovanju zakona poslušali gospodarstvenike, a se zavedajo, da država vsem njihovim potrebam ne bo mogla ustreči, "ampak mislim, da je to dobra osnova". Poudaril je, da so povišali najvišjo dovoljeno stopnjo pomoči in omilili vstopne pogoje. Z dokumentacijo se bo ukvarjala agencija SPIRIT. Večjih težav pri dodeljevanju sredstev ne pričakuje, saj da "namen te vlade ni drobni tisk".

Malih poslovnih odjemalcev v tem zakonu niso naslavljali, njim je namenjen že prej omenjen ukrep regulirane cene.

Prepričan je, da bodo vsa sredstva, vložena v gospodarstvo, porabljena transparentno, na koncu pa se bodo "trikrat povrnila".

Svoje dosedanje delo ocenjuje kot uspešno, čeprav "je težje, kot sem mislil, da bo". Po sprejemu zakona o vladi, o katerem smo prejšnji mesec odločali na referendumu, bo prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:30 3. December 2022.

    Imamo elektrarne,plačujemo kot da jih nimamo,imamo gozdove,plačujemo les in kurjavo kot da jih nimamo.Osamosvojili smo se da bomo samostojni pa …

  • 23:16 1. December 2022.

    Še gospodinjstvom!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.