Po službi vsak dan še požar

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Prostovoljci. Požari v naravi se vrstijo, gasilci v akciji večkrat na dan.
Oglej si celoten članek

Dan za dnem in večkrat na dan, tudi ponoči, se letošnjo pomlad Eriku Textorju, poveljniku Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjernej, oglaša pozivnik, da nekje v njihovi občini gori.

Večinoma gre za požare v naravi, ki se razplamtijo zaradi neupoštevanja prepovedi kurjenja v naravnem okolju.

Tako je bilo tudi predprejšnji večer, ko je kot vodja intervencije na hribu za vasjo Loka skupaj s tovariši gasil kar dva hektarja trave in 
podrasti.

Volje veliko, opreme malo

“Prejšnji teden sem preživel nekako tako: služba, požar, nekaj spanja in spet tako naprej, saj je te dni tudi več požarov na dan. Zgodi se, da komaj zaspiš, ko ob enih zjutraj zapiska pozivnik,” nam je povedal Textor.

PGD Šentjernej kot osrednja enota tamkajšnje občinske gasilske zveze nima vse po tipizaciji predpisane ustrezne opreme, pa tudi operativcev nima dovolj, zato je ekipa nemalokrat enaka, navaja Textor.

“Vem, da je marsikomu težko, saj imajo poleg službe tudi obveznosti doma. Na srečo vsaj večina delodajalcev razume, da gremo, tudi če je treba iti iz službe, pomagat ljudem,” pravi Textor.

Kurijo in podtikajo

Precej več požarov in intervencij v letošnjih prvih treh mesecih imajo tudi novomeški prostovoljni gasilci. “Ljudje kljub opozorilom kurijo v naravi, nekaj pa je tudi požarov, za katere sumimo, da so bili podtaknjeni,” nam je povedal Andrej Grgovič, poveljnik Gasilske zveze Novo mesto.

Ljudje se, kot pravi, ne zavedajo, da tudi nadzor kurjenja ne pomaga, saj lahko požar povzroči že majhen sunek vetra. Po njegovi oceni bi za prenehanje nevarnosti požarov v naravi potrebovali vsaj 24 ur nepretrganih 
padavin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mia
    10:16 4. April 2012.

    v neseljo smo bili na sprehodu po Šmarjeških toplicah. kmetje so veselo pospravljali in tudi kurili nagrabljeno in porezano...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.