Po Tini Maze poimenovali novo vrsto pajka

Foto: Matjaž Gregorič
Foto: Matjaž Gregorič
Biolog Matjaž Gregorič je novo odkrito vrsto drevesnega pajka poimenoval po slovenski smučarski šampionki Tini Maze.
Oglej si celoten članek

"Drevesni pajki so v zadnjih letih zasloveli po gradnji največjih mrež med vsemi pajki, te mreže pa so zgrajene iz najtrdnejših naravnih vlaken, ki predstavljajo obetaven biomaterial. Samice drevesnih pajkov so nekajkrat večje od samcev, in tako je rod Caerostris tudi obetaven kandidat za raziskovanje evolucije velikostnega dimorfizma med spoloma," je ob odkritju zapisal Matjaž Gregorič.

Pajek živi v tropih Afrike in Azije

Ta vrsta pajka, ki se pojavlja v tropih Afrike, Madagaskarja in delov Azije, je skoraj povsem neraziskana. Slovenski raziskovalci so zdaj s pomočjo kolegov iz Združenih držav Amerike predstavili šest še neopisanih vrst iz Afrike in predvsem Madagaskarja.

Poimenovali so jih C. almae, C. bojani, C. pero, C. wallacei, C. linnaeus in C. tinamaze.

"Biolog lahko poimenuje neko vrsto ne glede na to, ali jo je v naravi videl ali ne. Konkretna primerka, po kateri sem poimenoval vrsto C. tinamaze, mi je poslal muzej iz Kalifornije. Njihovi raziskovalci so vzorce nabrali pred nekaj leti v južni Afriki. Ko sem ta material dobil, sem ga moral primerjati z več sto primerki iz muzejev po vsem svetu, da sem se prepričal v to, da ga ni pred mano že kdo opisal. In ker ta pajek še ni bil popisan, sem imel proste roke, da sem ga tudi poimenoval," je za Žurnal24 povedal Gregorič.

Po Tini Maze zato, ker spoštuje njene dosežke

Foto: Matjaž Gregorič Pajek tinamaze

In zakaj ravno Tina Maze? "Ker sem začel vrsto popisovati v sezoni, ko je podrla vse rekorde. Prijateljica mi je takrat predlagala naj ji dam ime po kakšnem znanem Slovencu. In ker zelo spoštujem dosežke Tine Maze, sploh ker so ji uspeli v boju z Avstrijsko, Nemško in Ameriško 'mašinerijo', se mi je zdelo primerno, da jo na tak biološki način počastim," poudarja Gregorič

Mazejeve o tem je ni obvestil, upa pa, da bo razumela, da je poimenovanje mišljeno njej v čast.

Preden so začeli preiskovati ta rod pajkov, je bilo popisanih enajst vrst, zdaj so jih dodali še šest. Verjetno jih je po tropih Afrike in srednje Azije še veliko več, pravi, saj tam praktično nihče ne raziskuje.

Od ostalih petih je tri poimenoval po očetu in mami ter bratu, dva pa po znanih naravoslovcih.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:02 23. November 2015.

    A ne bi bilo bolje preimenovati našega hrošča Anophthalmus hitleri, ki ima ime po Adolf Hitlerju?

  • 13:54 23. November 2015.

    zelo bolano dejanje...

  • 13:36 23. November 2015.

    Manjka mu še kak naglavni trak z oznako 'Milka'...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.