Po virusu še ta udarec. Česa takšnega ne pomnijo.

Foto: Profimedia
Potrebna je previdnost. Arso izdal opozorilo.
Oglej si celoten članek

Danes in jutri pričakujemo zelo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v celotni Sloveniji. Visoke vrednosti so posledica saharskega prahu, danes opozarja Agencija za okolje RS.

Oblak saharskega prahu je zajel večino Evrope, zaradi tega so danes dopoldne na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM 10. Zelo visoka onesnaženost zraka s saharskim prahom bo predvidoma nad Slovenijo vztrajala do nedelje, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. To je tako danes razlog več, da ljudje ostanejo doma.

"Tako visokih vrednosti pri nas nismo vajeni," je za STA pojasnila direktorica urada za stanje okolja pri agenciji za okolje Janja Turšič, ki takšnih izmerjenih vrednosti ne pomni. Na merilnih mestih po Slovenji so namreč danes izmerili tudi okoli 400 mikrogramov delcev PM 10 na kubični meter zraka. To je bistveno več od dnevne mejne vrednosti, ki je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka.

Foto: Arso Delci - Arso

Dodaten razlog, da ostanemo doma

Zaradi tolikšne onesnaženosti zraka z delci PM 10 naj se ljudje čim manj zadržujejo zunaj, odsvetovana je tudi športna ali druga fizična aktivnost na prostem. Delci PM 10 namreč dražijo sluznico dihal in lahko povzročajo vnetne reakcije. Situacija naj bi se izboljšala do nedelje.

Nenavadno pri tokratnih razmerah je po besedah Turšičeve tudi, da je zaradi meteorološke situacije saharski pesek nad Slovenijo prineslo z vzhoda, ponavadi ga namreč prinesejo južni oz. jugozahodni vetrovi. Zaradi saharskega prahu v ozračju je danes tudi vidljivost slaba.

Vreme Zima se še ne bo poslovila, v ponedeljek spet udarec

Priporočila

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 Arso priporoča, da občani:

- ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja;
- zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva;
- ne kurijo na prostem.

Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zaradi zaščite prebivalstva je smiselno zgoraj navedena priporočila upoštevati tudi na teh območjih.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 20:05 28. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 15:10 28. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 06:46 28. Marec 2020.

    ŠE NEVIDNO RDEČI ALARM: MEDIJI JEJO DREK NA KILE!! :O

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.