Po zaslužek čez mejo

Foto: Žurnal24 Tudi v tujini podjetja večinoma iščejo gostince. (Foto: Boštjan Tacol)
Delo v tujini. 
Čez mejo odhajajo tudi vse starejši in manj kvalificirani delavci.
Oglej si celoten članek
ŽURNALOV NASVET
V tujino ne na vrat na nos
Pred odhodom: – se pozanimajte, kako je s priznavanjem izobrazbe v državi, v katero odhajate (za priznavanje visokošolskih diplom se lahko obrnete na http://www.enic-naric.net/); – si pri ZZZS naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja; – si uredite dokumente (osebno izkaznico ali potni list), overite diplomo oziroma dokazilo o izobrazbi, pri upravni enoti pa zaprosite za rojstni list, tj. mednarodni izpisek po Pariški ali Dunajski konvenciji, ki ga ni treba posebej overjati.

Preobrat. Kriza je spremenila strukturo slovenskih delavcev, ki gredo s trebuhom za kruhom v tujino, opažajo svetovalke evropskega zaposlitvenega portala Eures. Če je še pred časom veljalo, da po zaposlitvi v tujini največ povprašujejo mladi visokoizobraženi kadri, praviloma družboslovci brez družin, se za odhod čez mejo po novem vse pogosteje odločajo tudi generacije, stare do 45 let.

Za delo v tujini se zanima vse več ljudi z nižjo stopnjo izobrazbe, ki so izgubili zaposlitev, zdaj pa iščejo službo pomožnih delavcev; običajno v gradbeništvu, kmetijstvu, negi ali proizvodnji. “Pri teh ljudeh je problem znanje tujega jezika, pripravljeni pa so se zaposliti predvsem v sosednjih državah,” pravi Euresova svetovalka Valerija Okorn.

Slovenci se sicer največ zaposlujejo kot dnevni migranti v sosednjih Avstriji in Italiji; zaradi znanja tujega jezika jih zanima še delo v Veliki Britaniji, službo pa najdejo tudi v Nemčiji, Franciji in Švici.

900 tisoč prostih delovnih mest je trenutno na voljo v Evropski uniji ter na Norveškem, Islandiji, v Liechtensteinu in Švici.

 

Na lovu za gostinci
Okornova opozarja, da ponudba in povpraševanje po delavcih v Evropski uniji nista najbolj usklajena. Delodajalci najbolj iščejo kuharje, natakarje, vodje strežbe, receptorje, čistilce, računalničarje, zdravnike in medicinske sestre, negovalke ter strojne in druge inženirje. Iskalci zaposlitve pa bi na tujem najraje delali v gradbeništvu ali na področjih uprave, ekonomije in prava.

Kam po informacije?
Info. Podrobnejše informacije o prostih delovnih mestih so iskalcem na voljo na portalu Eures, na naslovu http//eures.europa.eu. Euresovi svetovalci. Kontaktne podatke najdete na spletni strani zavoda za zaposlovanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.