Pobeg bi lahko bil nenačrtovan

Foto: Žurnal24 25-letni pobegli zapornik Janko Petrovič
Pobegli obsojenec Janko Petrovič, ki je prestajal kazen zaradi umora, je še vedno na begu. Policija ne izključuje možnosti, da je zapornik preprosto izkoristil priložnost.
Oglej si celoten članek
 

Premalo paznikov

Tomaž Smole, direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij

Kaj je že znanega o zadnjem pobegu obsojenca?
Preiskava še ni končana, a tokrat ne izključujemo možnosti nenačrtovanega pobega, pri katerem je obsojenec izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila. Razloge za to še iščemo v pretirani rutini in opustitvi doslednega nadzora. Kot kaže, so se na izhodu zanašali na to, da so vozilo pregledali že v kuhinji, tam pa zaradi obilice dela niso bili dovolj pozorni.
Kako resno je pomanjkanje paznikov?
Na te težave opozarjamo že dolgo, saj število zaprtih narašča. Treba je vedeti, da sta za usposabljanje zavodskih delavcev potrebni vsaj dve leti, in če ne bomo ukrepali takoj, bo položaj čez eno leto alarmanten.
Koliko ljudi bi potrebovali?
Pred kratkim so v Bruslju naši evropski kolegi na protestu opozarjali, da bi moral priti na vsako zaprto osebo po en zaposleni. Po tem merilu bi potrebovali 600 novih ljudi, zaprosili pa smo za 200.

Tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Leon Keder je za zurnal24.si povedal, da so v iskanje vključene vse dežurne in razpoložljive enote slovenske policije, vendar pobeglega zapornika še niso našli.

Vsi policisti, ki so v službi, so seznanjeni z opisom pobeglega obsojenca in zbirajo obvestila ter preverjajo informacije, do katerih bodisi pridejo sami ali pa jih obvešča javnost, je pojasnil.

Petindvajsetletni Janko Petrovič , ki je prestajal kazen zaradi umora, je iz zapora na Dobu pobegnil pred dvema dnevoma. Med pripravo hrane, namenjene za transport v polodprti in odprti oddelek Slovenska vas, ki je oddaljen približno 50 metrov, se je skril v zadnji del službenega vozila za prevoz hrane.

Pred prihodom vozila na cilj je vozniku ukazal, naj vozilo ustavi in izstopi, nato pa se sam odpeljal po kolovozni poti mimo zaprtega dela zavoda v smeri reke Mirne. Po približno kilometru je vozilo ustavil na razmočenem travniku in beg nadaljeval peš v smeri gozda.

Pomanjkanje paznikov
Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je za Žurnal24 povedal, da ne izključujejo možnosti nenačrtovanega pobega. Obsojenec bi lahko preprosto izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila, in ob tem opozoril na pomanjkanje paznikov v zaporih.

Zaposleni ob izhodu zapora naj bi se zanašali na to, da so vozilo, s katerim je pobegnil zapornik, pregledali že v kuhinji, tam pa zaradi obilice dela niso bili dovolj pozorni.

Obsojenec naj sicer v zaporu ne bi bil problematičen, saj se je vedel vzorno in je v skladu z načeli resocializacije delal v kuhinji, kjer je dobil priložnost za pobeg.

Visok je 179 centimetrov, je srednje postave in ima kratke rjave lase. Nosil je rjavo zaporniško obleko. Policija poziva državljane, naj, če opazijo pobeglega, o tem obvestijo policijo na 113. Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo 080 1200.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.