Pobirati začeli še na 67 mestih

Foto: Žurnal24
Bežigrad, Šiška, Rožna dolina in Vič z novimi parkomati. Dovolilnice po 60 evrov.
Oglej si celoten članek

Danes je začelo obratovati 67 novih parkomatov v nekaterih območjih Ljubljane. Parkirnino bo treba po novem plačevati na določenih območjih Bežigrada, Rožne doline, Viča (Kolezija) in spodnje Šiške, ura parkiranja pa bo stala 40 centov, razlagajo v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT).

Koliko novih prihodkov si od tega obetajo, nam z Mestne občine Ljubljana niso odgovorili. Lani so na 355 parkomatih pobrali skupno 5,3 milijona evrov parkirnin, kar 4,1 milijona evrov pa so zaslužili z globami mestnega redarstva.

Tri cone, tri cene

Parkirišča so razdeljena v tri cone. Center mesta predstavlja cono 1, v kateri je za uro parkiranja treba odšteti 0,70 evra, parkirati pa je mogoče največ dve oziroma ponekod štiri ure. V coni 2, na parkiriščih na Prulah, Krakovem, Mirju in za Bežigradom, ura parkiranja stane 0,50 evra, parkirati pa je mogoče največ šest ur. Na drugih območjih, ki so v coni 3, ura parkiranja stane 0,40 evra, parkirate pa lahko do deset ur.

Stanovalcem, ki živijo na teh območjih, so na voljo tudi dovolilnice. V prvi coni stanejo sto evrov in je mogoče kupiti le eno na stanovanjsko enoto, v drugi coni prva stane sto, druga pa 200 evrov, medtem ko v tretji coni prva dovolilnica stane 60, druga 120 in tretja 180 evrov.

V centru do 19. ure

V centru mesta Ljubljana je po novem parkiranje plačljivo med ponedeljkom in petkom od 8. do 19. ure in v soboto med 8. in 13. uro. V drugih conah čas plačila ostaja enak, in sicer med ponedeljkom in petkom od 7. do 17. ure. Predhodno je možno od 6. ure dalje, pojasnjujejo v LPT.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 22:39 1. Februar 2014.

    ČE BODO LJUBLJANČANI PAMETNI BODO ZAŽGALI PARKOMATE, TAKO KOT SO ŠTAJERCI RADARJE V MB. V MB JE SEDAJ MIR...ŽABARJI PA …

  • 17:09 1. Februar 2014.

    Hahaha Vsako večje mesto po EU ima podobno urejeno prometno politiko v mestih. Pravzaprav jih Lj šele počasi dohiteva. In …

  • 17:04 1. Februar 2014.

    heh Kaj se pa pol pritožuješ, jokica? Drž se svoje gmajne pa parkiraj, kot se ti zljubi..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.