Pobudo za ustavno presojo pripravljajo

Foto: Žurnal24 Janez Posedi
Sindikati pobudo za ustavno presojo spremembe kvoruma za sklenitev aneksa še pripravljajo.
Oglej si celoten članek

Njihov odvetnik Bojan Grubar pravi, da je politika na diskriminatoren način izločila sindikate, ki se ne strinjajo z njo in njenim načinom socialnega dialoga. V skladu s pred kratkim uveljavljenimi zakonskimi določbami za sklenitev veljavnega aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor zadostuje vsaj 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju. Vlada je na tej podlagi v petek že pristopila k sklenitvi aneksa in dogovora, ki prinašata začasno zamrznitev plač javnih uslužbencev.

"Če se zaradi trenutnih potreb spreminja zakonodajo, se bo takšen način vladi vrnil kot bumerang, ampak takrat ne bo več mogla reševati nobenih problemov, ker socialni dialog ne bo več možen," poudarja Grubar. Aneks, sprejet na podlagi tega zakona, "ne predstavlja nobenega pravnega akta, ki bi bil zavezujoč za sindikate", je še dejal odvetnik sindikatov, ki napovedujejo tudi druga pravna sredstva, če z oktobrskimi plačami javnim uslužbencem tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij ne bo izplačana.

"Če vlada ne bo izpolnila obveze izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, potem bom kot pooblaščenec sindikatov predlagal, da se vloži kolektivni spor zoper vlado," napoveduje Grubar. Tako kot z vložitvijo kazenske ovadbe zoper ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs namerava tudi s tem počakati do 18. novembra.

Sindikati še vedno nameravajo poslati tudi odgovor na sodišče, na katerega se je vlada obrnila, da bi jo zaradi spremenjenih okoliščin razvezalo obveznosti izplačila odprave plačnih nesorazmerij v rokih iz kolektivne pogodbe. In to kljub napovedi umika tožbe po sklenitvi aneksa, ki tretjo in četrto četrtino odprave plačnih nesorazmerij prestavlja v čas, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka.

A kot pravi Grubar, bi v primeru, da vlada tožbe ne umakne, sami pa ne podajo odgovora, sodišče izdalo zamudno sodbo, česar pa si ne morejo privoščiti.

Sindikati iz pogajalske skupine Janeza Posedija pobudo za ustavno presojo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju še pripravljajo. Na današnjem sestanku so se usklajevali glede nove ureditve napredovanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.