Poceni dom v Pliberku

Foto: Žurnal24 V Pliberku v sosednji Avstriji se naseljuje vedno več slovenskih družin. (Foto:
Zemljišča. Korošci kupujejo v avstrijskem Pliberku. Poleg poceni zemlje subvencija in ekspresno gradbeno dovoljenje.
Oglej si celoten članek

Koroška. “V nekaterih manjših, predvsem obmejnih občinah na Koroškem zemljišč za gradnjo primanjkuje, zato se ljudje že odločajo za gradnjo hiš v sosednji Avstriji,” so nedavno v svojem poročilu zapisali na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs). Še bolj kot pomanjkanje zemljišč pa so mikavne nizke cene zemljišč v nekaterih občinah.

16 evrov stane kvadratni meter zemlje v Pliberku.

16 tisočakov za 1.000 m2
Veliko Korošcev iz obmejnih občin se odloča za gradnjo hiše v avstrijskem Pliberku. Tam so se namreč z namenom ohranjanja poseljenosti odločili za posebno akcijo prodaje komunalno opremljenih zemljišč pod izjemno ugodnimi pogoji. “Trenutno je cena kvadratnega metra zemlje 16,04 evra. Povpraševanje iz Slovenije po teh zemljiščih je zelo dobro. Nekaj jih je tudi že pridobilo gradbeno dovoljenje,” je za Žurnal pojasnila Silvia Riedl, ki je na Občini Pliberk odgovorna za ta projekt. Dodala je, da je trenutno na voljo še osem parcel, ki pa niso namenjene preprodaji, ampak je treba na njih v treh letih postaviti hišo. Omenjena obmejna občina pa še ponuja 2.500 evrov nepovratnih sredstev za gradnjo hiše. Z Gursa dodajajo, da v Pliberku izdajo gradbeno dovoljenje v enem mesecu, in sicer brez zajetne dokumentacije.

Najboljša je cena
Prednosti. Aleš Pustoslemšek, lastnik nepremičninske agencije Prokon iz Mežice, ki je tudi sam razmišljal o nakupu zemlje v Pliberku, pravi: “Ta avstrijska občina ima nekaj prednosti pred našimi kraji. Ima ravnino in sonca je zaradi njene lege še vsaj dve uri več kot pri nas. Najmamljivejša pa je vsekakor cena.”

Trikrat višja cena zemlje
Matic Tasič, župan Občine Prevalje, je dejal, da je na ta problem preseljevanja v Avstrijo že večkrat opozarjal tudi višje instance, vendar meni, da je zaradi odprte meje kaj konkretnega težko narediti: “Zagotovo je mamljivejša zemlja nekaj kilometrov čez mejo, saj pri nas kvadratni meter dosega ceno tudi do 45 evrov. Kot pravijo občani, v Avstriji tudi lažje dobijo kredite.”

Ni takšnih zapletov pri pridobivanju gradbenih dovoljenj kot v Sloveniji,” je opozoril župan in dodal, da naj bi vsaj deset ali 15 družin odšlo živet v Pliberk. Prevalje pa niso edina občina, od koder se preseljujejo v Avstrijo. Zemljo naj bi kupovale družine iz Mežice in Črne na Koroškem ter z Raven na Koroškem. Kot je še dodal Tasič, si mnoge družine zaradi višjih plač poiščejo delo v Avstriji. “Z odprtim pretokom delovne sile bo tega še več,” je sklenil.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.