Poceni oddih: naravna kopališča

Foto: Iztok Golob
Foto: Iztok Golob
Kopanje. Tudi v urejenih naravnih kopališčih plavanje na lastno odgovornost. Večina rek je primerna za kopanje.
Oglej si celoten članek

Reke po vsej državi so poceni vir oddiha, a strokovnjaki opozarjajo, da zunaj uradnih kopališč pogosto ne merijo njihove čistosti. Kopanje na divjih kopališčih je lahko tudi nevarno. Na vseh naravnih kopališčih je dovoljeno le na lastno odgovornost.

Štajerska: kakovost neznana

Na številnih štajerskih jezerih ni urejenih kopališč. “Teh voda ne vzorčimo,” o vodi v hoški in dupleški gramoznici pravijo na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor.

Na celjskem koncu so za kopalce zanimiva nabrežja Savinje ter Šmartinskega in Velenjskega jezera. Kakovosti voda tudi tam ne preverjajo.

Gorenjska: voda primerna

Večina gorenjskih naravnih kopališč ima po zadnjih analizah ZZV Kranj vodo primerno za kopanje. Mikrobiološke raziskave kažejo, da je voda skladna s priporočili inštituta za varovanje zdravja na Bledu, v Bohinju in na Šobčevem bajerju pa tudi na Savi pri Supernovi, Kokri pri Kosorepu ter na Sori v Retečah, Puštalu in Podlubniku. Pri ZZV opozarjajo, da niso obiskali vseh kopališč. Tako denimo ni znana kakovost vode preddvorskega jezera.

Obala: klifi so nevarni

Največja naravna plaža ob obali je v Mesečevem zalivu v Strunjanu. Številni se kopajo tudi pod piranskim obzidjem do Fiese in pod klifom od Simonovega zaliva proti Belvederu. To območje je lahko nevarno, saj se s klifa lahko odkrušijo skale.

Že hoja po tem delu obale je na lastno odgovornost. Številni zavijejo tudi v italijanski Sesljan. Na začetku kraja je znana divja plaža, na katero zahajajo predvsem geji. Nad njo je urejeno večje plačljivo parkirišče, do morja pa se da spustiti po ozki stezi.

Primorska: Soča nevarna

Za kopanje je primernih nekaj prostorov ob Soči. Urejena obrežja so pod hidroelektrarno Solkan in pri starem jezu.

A ker je Soča mrzla in hitrotekoča, je za ljudi, ki je ne poznajo, zelo nevarna. Domačini odsvetujejo skoke v vodo, še posebno na glavo, pred plavanjem pa se je treba primerno ohladiti, saj lahko sicer telo doživi šok ob stiku z mrzlo vodo.

V njej naj ne bi ostali več kot nekaj minut. Ob utrujenosti se je treba izogniti globoki vodi in brzicam.

Toplejša je reka Nadiža. Ob njej so urejena kopališča pod mostom v Podbeli, pri Napoleonovem mostu, pri vaseh Robič in Kred ter pri železnem mostu pod vasjo Logje. Pri večini je v bližini urejeno parkirišče.

Dolenjska: ne povsod

Ob dolenjski Krki in belokranjski Kolpi so številna divja kopališča. Na Krki sta uradni le dve, na Loki v Žužemberku in v Straži. Dušan Harlander z novomeškega ZZV pravi, da se ljudje kopajo na več mestih na obeh rekah.

“Odsvetoval bi le kopanje v Novem mestu od Loke do Termotehnike. Tam je voda preveč obremenjena zaradi bližine mesta,” dodaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • zic
    19:38 23. Junij 2012.

    naj bi bilo poceni, samo ni, ker te olupijo za parking, npr. v bohinju je parking tako drag da je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.