Poceni telefon, adijo davek

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Hrvaška gre v EU. Sezonsko delo zaradi krize ni več izključno domena delavcev iz tujine. Spremembe po 1. juliju. Za slovenske mobilne uporabnike bo takoj začela veljati evrotarifa, ki bo bistveno cenejša.
Oglej si celoten članek

Kakšen bo učinek prostega pretoka delavcev na notranjem trgu Evropske unije (EU) po vstopu Hrvaške v Unijo na povpraševanje po sezonskih delih, na primer v hotelih, smo povprašali portoroške hotelirje in nekatere druge gospodarstvenike. Hrvaška ima namreč registrirano več kot 20-odstotno brezposelnost, to je 372 tisoč brezposelnih.

"Zadnji dve leti poleti zaposlujemo sezonske delavce večinoma iz različnih krajev iz notranjosti Slovenije. V preteklosti so bile aktualne zaposlitve delavcev iz tujine, vendar je z nastopom recesije povečan interes po sezonskem delu tudi v Sloveniji," pravijo v družbi Hoteli Bernardin.

"Bojim se, da naš sistem zaščite oziroma nadzora ne bo deloval, kar gre lahko na škodo domačih delavcev. Podjetniki in obrtniki bodo na udaru tako zaradi navala hrvaških brezposelnih za dela pri nas in tudi nizkih cen njihovih storitev, ki jih bodo opravljali čez 'mejo'," ocenjuje Rajko Kodrič, predsednik izolske gospodarske zbornice.

"Če bodo imeli ponudniki čezmejnih storitev povsem enake pogoje kot naša podjetja in bo nadzor učinkovit, bodo učinki vstopa Hrvaške v EU pri nas pozitivni," pa o konkurenci z druge strani meje pravijo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Desno smo zbrali nekaj pomembnejših sprememb, ki se obetajo slovenskim državljanom, ko bo Hrvaška z julijem vstopila v EU.

Kolon še ne bo konec
Schengen. Hrvaška bo s 1. julijem vstopila v Evropsko unijo, kar pomeni odpravo carin in s tem carinskih postopkov, ne pa tudi konec mejnega nadzora. Hrvaška namreč še ne bo vstopila v t.i. schengensko območje. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je včeraj ocenil, da bi se to lahko zgodilo v dveh do treh letih. Do takrat bo na meji še vedno treba pokazati osebni dokument.

Nič več ugodnih nakupov
Povračilo. Državljani EU ne bodo več upravičeni do povračila davka na dodano vrednost (splošna stopnja znaša 25 odstotkov) za nakupe, ki jih zdaj opravljajo na Hrvaškem. Enako se bo zgodilo s hrvaškimi kupci, ki za zdaj “ugodneje” nakupujejo pri nas in drugje v EU. To utegnejo občutiti trgovci v bližini meje med državama.

Veselje izvoznikov
Nekateri izdekli. "Nekateri naši izvozniki hrane se lahko veselijo, da bo denimo 36 odstotna carina na pršut pri izvozu na Hrvaško, če izpostavim samo en primer, po vstopu Hrvaške v EU, izginila," pravi Bojan Škoda iz slovenskega veleposlaništva v Zagrebu. Po njegovo bo med državama potekal konkurenčni boj na področju kontinentalnega turizma in term.

Pri hrani brez omejitev
Dopust
. Znotraj EU ni omejitev glede vnosa hrane in pijače pri potovanju med državami članicami EU, saj po vsem ozemlju veljajo strogi skupni veterinarski standardi. Vnos hrane oziroma pijače vključno z alkoholom in cigareti na Hrvaško bo tako neomejen, saj gre za enega temeljev notranjega trga EU - prost pretok blaga.

Uvoženi za kak evro dol?
Uvoz. Določene spremembe lahko pričakujemo pri blagu ki je za zdaj omejeno s carinskimi kvotami: sladkor, vino, meso mlade govedine, ribe in ribji izdelki. Tarifne kvote za vino, ribje izdelke sicer niso bile vedno izkoriščene, zato tu sprememb cen ne pričakujejo, pravijo v Mercatorju. Lažja bo organizacija distribucije blaga, ker bodo ukinjeni postopki uvoznega in izvoznega evidentiranja oziroma carinjenja blaga.

Skrb pred navalom
Trg dela. "Naše inšpekcijske službe delajo slabo; države kot so Avstrija, Italija, Nemčija so pokazale, kako se ščiti domače gospodarstvo," morebitni naval hrvaških delavcev skrbi Rajka Kodriča, predsednik izolske gospodarske zbornice. V omenjenih državah morajo na primer slovenska podjetja imeti kup papirjev in izpolnjevati številne pogoje, da lahko poslujejo.

Evrotarifa se uveljavi takoj
Vstop. Takoj z vstopom Hrvaške v EU bo za slovenske mobilne uporabnike tam začela veljati evrotarifa, ki bo bistveno znižala cene klicev, sporočil in prenosa podatkov. Skupni prihranek vseh uporabnikov bi lahko presegel 20 milijonov evrov, saj po podatkih Simobila Slovenci kar 60 odstotkov vsega prometa v tujini opravimo na Hrvaškem.

S podatki do 50 evrov
Brez cenovne zavore. Uporabnik, ki na Hrvaškem opravi 30 minut klicev (pol sprejetih in pol odhodnih) ter napiše 30 kratkih sporočil, bo prihranil okrog 22 evrov, če pa prenese še deset megabajtov podatkov, bo njegov prihranek od 55 do 120 evrov. V Tušmobilu menijo, da se bo "zagotovo povečala tudi količina opravljenih storitev, saj uporabnik ne bo več tako obremenjen s cenovno zavoro".

Cene do 95 odstotkov dol
Prihranki. Najbolj – od 85 do 95 odstotkov – se bo pocenil prenos podatkov, okrog 80 odstotkov bodo cenejši sprejeti klici, slabih 70 pa kratka sporočila. Minuta sprejetega klicah zdaj stane okrog 40 centov, od julija bo le še osem centov in pol, minuta odhodnega klica pa bo namesto evra stala le slabih 29 centov. SMS-sporočilo bo julija stalo manj kot deset centov, zdaj pa stane trikrat več.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:29 3. April 2013.

    Jeeeeeeeeeeeee,ceneje telefoniranje,to,zdej smo pa zmagali,mislmmmmmmmmmm,pišete ,kot ,da je ceneje tel.življenskega pomena,pišite raj,koliko kriminala bo prišlo,koliko delovnih mest bomo izgubili,, itd.....................

  • 09:11 3. April 2013.

    Telefone si lahko že sedaj dobil dost poceni, če si se recimo vezla s paketom za 2 leti, jaz sem …

  • 08:41 3. April 2013.

    Cenejše telefoniranje za ozemlje čez nekaj let.?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.