''Počitek je bil pomembnejši''

Foto: Žurnal24 Odbor za strokovno-medicinska vprašanja je sprejel končne sklepe. ZZS pod vodstv
Zdravnica Zlatka Kanič je 12. marca lani delala neprekinjeno 24 ur. Njena presoja na podlagi izvida Bora Nekrepa je bila zmotna.
Oglej si celoten članek

Zdravnica Zlatka Kanič je 12. marca lani, ko je bil Bor Nekrep pripeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, neprekinjeno delala več kot 24 ur. Na omenjeni datum je bila Kaničeva redno v službi dopoldne, ob 16. uri pa je začela dežurstvo, ki je trajalo do 8.30.

 

Časovna rekonstrukcija dogodkov

18.00
Bora starša pripeljeta na mariborsko kliniko za pediatrijo. Sprejme jih zdravnica Shpresa Pula, ki na pomoč pokliče tudi nadzorno zdravnico Zlatko Kanič.
23.00
Bora premestijo na intenzivni oddelek, prevzela ga je dežurna zdravnica oddelka Zlatka Kanič.
8.30
Bora prevzame zdravnik Robert Pogorevc, ki pošlje bolnika v ljubljanski klinični center.
10.45
Bora odpeljejo z reševalnim vozilom brez vklopljene sirene v Ljubljano, kamor prispejo po dveh urah.
       
Med 20.00 in 23.00
Dve uri po sprejemu zdravnica Pula dobi v roke prve krvne teste, ki so bili brezhibni. Pri Boru se zglasita tudi oftamolog in infektolog. Ob 22.00 starša zahtevata takojšen helikopterski prevoz Bora v ljubljanski klinični center, a ju ne poslušajo.
Med 23.00 in 8.30
Staršev ne pustijo k Boru na intenzivni oddelek. Opravljena je kompleksna krvna slika, izstopa desetkratna presežna vrednost amoniaka v krvi. Laboratorij o tem dvakrat obvesti zdravnico. Staršema zdravnice med 222.00 in 8.30 ni uspelo videti.
Med 8.30 in 12.45
Pogorevc pokliče UKC Ljubljana, kjer mu dajo navodila za premagovanje metabolne krize in prevoz. Otrok pride v Ljubljano ob 12.45.
Od 13.00
V UKC Ljubljana Bora, ki je že v komi, pričaka ekipa, ki mu raven amoniaka v krvi zniža v dveh urah. Bor po osmih dneh kome umre. (Vir: starša)

V službi lahko tudi 32 ur

Kaničeva je dežurala na intenzivnem oddelku, kjer je dvanajstletni Bor čakal terapijo. “ Starši zdravnice med 22.00 in 8.30 niso videli,” je sporočil odvetnik staršev Andrej Pitako. Po njegovih podatkih so Kaničevo zaradi visoke vsebnosti amoniaka v krvi otroka dvakrat klicali iz laboratorija, a se ni odzvala. “ Nočni počitek med dežurstvom na intenzivnem oddelku je bil pomembnejši,” ocenjujejo starši, ki menijo, da je zdravnica spala.

V zakonu o zdravstveni dejavnosti piše, da lahko delovni čas zdravnika traja nepretrgoma 32 ur. “To je nečloveško, če je nenehno v aktivnosti,” nam je odgovoril direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar. “ Če nisi ves čas aktiven, pa je to sprejemljivo,” je povedal in dodal, da je med dežurstvom zdravnikom dovoljeno spati, če jih ne potrebujejo.

Še vedno brez sankcij
Odbor za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) je predstavil sklepe pri obravnavi Bora Nekrepa. Po njihovi oceni je bila začetna diagnostična obravnava Bora v skladu z medicinsko doktrino. Po prejetju prever-jenega izvida visoke vrednosti amoniaka v krvi pa je po njihovi oceni prišlo do zmotne presoje zdravnice. Zdravnik, ki je odredil prevoz, pa je glede na povišan sladkor v krvi Bora pred tem presodil, da bi z višjo koncentracijo glukoze, ki so mu jo predlagali v UKC Ljubljana, lahko dodatno ogrozil otrokovo stanje.

Sklepi odbora so bili posredovani razsodišču ZZS, ki je pristojno za izdajanje ukrepov. “ Med ukrepi je poleg odvzema licence tudi javni opomin, ki je zelo težak za vsakega zdravnika,” je včeraj dejala predsednica ZZS Gordana Kalan Živčec.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.