Pod lupo izbris v bankah in študenti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Državni svetniki bodo na predlog interesne skupine delodajalcev odločali, ali bodo vložili odložilni veto na zakon o izbrisih v bankah ter na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki zvišuje urno postavko za študentsko delo.
Oglej si celoten članek

Zakon za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah je DZ potrdil minuli teden, zakon pa naj bi v skladu z odločbo ustavnega sodišča odpravil pomanjkljivosti sodnega varstva vlagateljev v podrejene obveznosti in delnice bank pred uvedbo izrednih ukrepov v letih 2013 in 2014.

Sprejetemu zakonu nasprotuje Banka Slovenije, ki je napovedala vložitev zahteve za presojo ustavnosti, rešitve pa so zmotile tudi interesno skupino delodajalcev v državnem svetu. Kot so so zapisali v predlogu za odložilni veto, zakon postopka pravnega varstva nekdanjih imetnikov podrejenih obveznosti bank ne ureja ustrezno ter ne zagotavlja ustrezne implementacije odločbe ustavnega sodišča.

Če bo DS danes izglasoval odložilni veto, bo moral DZ o zakonu odločati znova, v tem primeru bo za sprejem potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Poslanci so sicer zakon minuli teden sprejeli s prav toliko glasovi, medtem ko jih je 34 glasovalo proti.

Interesna skupina delodajalcev predlaga tudi veto na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki določa, da bruto urna postavka za študentsko delo ne bo smela biti nižja od 5,4 evra.

Po mnenju interesne skupine delodajalcev to predstavlja preveliko podražitev študentskega dela, kar bi lahko privedlo ne le do zmanjševanja obsega omenjenega dela, temveč tudi do njegove dejanske ukinitve. Prav tako so opozorili, da je bila novela sprejeta brez sodelovanja socialnih partnerjev.

Novelo zakona za uravnoteženje javnih financ so na seji DZ sprejeli s prepričljivejšo večino kot zakon o izbrisih v bankah, saj je zanjo glasovalo 55 poslancev, proti pa so bili trije.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.