Pod vodo po vinski zaklad

Foto: Žurnal24 (Foto: Nace Novak)
Penina De profundis. Po letu zorenja jo je na površje dvignila vinska kraljica.
Oglej si celoten članek

"Zaklad smo na dno tolmuna spustili člani Potapljaškega kluba (PK) Subrda. Zaščitili smo tudi blagovno znamko De profundis. Gre za to, da ima penina tam izjemne pogoje: primerno temperaturo, temo. Nič je ne moti pri počitku," je ob sobotnem potopu v tolmun Krčnik povedal Ivan Skubin iz PK Subrda.

Fantje iz PK Subrda, ki ima 20 članov, so pred enim letom na dno tolmuna potopili 365 steklenic penine Quercus vinske kleti Goriška brda. Pri dvigu "zaklada", namenjenega posebnim priložnostim, jim je na pomoč priskočila vinska kraljica Slovenije Andreja Erzetič. Simpatična Brika je po uspešnem potopu povedala, da je bil to zanjo poseben izziv, saj s potapljanjem nima izkušenj in ni ravno vodni tip, a je zaupala strokovnosti članov PK Subrda.

Briški naravni bazen
"Nekoč naj bi sneli vrv s cerkvenega zvonika, nanjo privezali kamen in ga spustili v tolmun, pa ni prišel do dna. Globina naj bi bila tako več kot 25 metrov, danes pa je zaradi kamenja in vejevja, ki ga potok nosi s sabo, globok le še šest metrov," je o edini lokaciji v Brdih, kjer lahko potapljači pridejo na svoj račun, povedal Skubin in dodal, da so v klubu zainteresirani za to, da bi v prihodnje tako zorele tudi penine drugih briških vinarjev.

Z občino se dogovarjajo tudi o tem, da bi tolmun, ki je dobro obiskana izletniška točka, očistili in ga tako nekoliko poglobili. Sobotni potop je bil del prireditve Brda in vino, ki je ob koncu tedna potekala v srednjeveškem Šmartnem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.