Podaljšujejo rok trajanja

Foto: Saša Despot Slovenija 26.06.2013 stari ucbeniki za osnovno solo, knjige, ucila, predmet, mat
Učbeniški sklad. Učbeniki obrabljeni, dotrajani in tudi zastareli. Šole sredstev za potrebne menjave nimajo. Podaljševanje. Učbenikom v izteku podaljšana veljava za dve leti.
Oglej si celoten članek

"Veliko dotrajanih učbenikov bomo obdržali. Ni denarja za menjavo," pravi Gregor Škrlj, skrbnik učbeniškega sklada na Osnovi šoli (OŠ) Prule. Izrabljeni učbeniki niso edina težava učbeniških skladov, še več težav nastaja zaradi pogostih menjav učnih načrtov in novih izdaj učbenikov. "Ni prav, da ima polovica razreda nov, prenovljen učbenik, polovica razreda pa starega. Zato bomo ohranili večino, razen štirih učbenikov, ki naj bi jih letos lahko zamenjali," dodaja Škrlj.


Pomagajo si s fotokopijami

Na šolskih klopeh bodo prihodnje leto tako še naprej stari učbeniki. "Sredstev in možnosti, da bi zamenjali vse "prastare" učbenike z novejšimi, izdelanimi po novih učnih načrtih, skoraj ni oziroma imamo prepoved menjave. Ravno letos so skoraj vsem učbenikom, ki so v izteku, veljavnost podaljšali za dve leti," razlaga Polona Lavrič skrbnica na OŠ Ketteja in Murna.

"Vsebine pri nekaterih predmetih so v zadnjem času doživele precejšnjo spremembo in zato je učinkovito izvajanje pouka precej oteženo," pravi Irena Rozman, ravnateljica na OŠ Miška Kranjca. Učitelji snov dopolnjujejo tudi s fotokopijami virov, ki jih najdejo na spletu. "Težava pa bo, če ne bomo dobili sredstev za nakup ustreznih novih učbenikov, ostala – tako učenje je razdrobljeno, nesistematično vodeno, listi se zgubijo ...," dodaja Rozmanova. 



Minister: Šole dobijo dovolj

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), lahko v skladu s pravilnikom sofinancira izposojevalnino za učbenike iz učbeniških skladov. Višino sofinanciranja za posamezno šolsko leto določi minister. Lani so sprejeli ukrep, po katerem šole lahko zamenjajo le tiste učbenike, ki so obrabljeni in uničeni. "Doslej so šole prejele dovolj sredstev za sprotno osveževanje skladov. Tudi v prihodnje ministrstvo poskuša ohraniti zadostno višino sredstev v ta namen," pravijo na MIZŠ.

Učbeniki "za na klop"

Vendar na šolah opozarjajo, da denarja ni dovolj niti za zamenjavo najbolj obrabljenih učbenikov. "Zadnji dve šolski leti šola ni dobila tretjine, ki naj bi jo. Tudi letos ne vemo, ali denar bo, kljub nujni menjavi učbenikov," pravijo na OŠ Prule.

Zaradi pozitivnega stanja na računu učbeniškega sklada novih sredstev za učbenike niso dobili na OŠ Ketteja in Murna. S privarčevanim bodo lahko zamenjali le nekaj učbenikov. Težava ostajajo zastareli učbeniki. "Žal nam trenutno financiranje s strani ministrstva ne omogoča, da bi zamenjali vse učbenike, ki bi jih zaradi posodobitve učnih načrtov želeli," pravi Milena Zver iz OŠ Murska Sobota. V nekaterih šolah pa medtem že razmišljajo o nakupu nujnih učbenikov iz sredstev šolskega sklada, v katerega prispevajo tudi starši. Šlo naj bi za tako imenovane učbenike za na klop, torej take, ki jih med poukom po navadi skupaj uporabljata dva učenca in ostanejo v učilnici oziroma v knjižnici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.