Podelili Igove Nobelove nagrade

Foto: Žurnal24 Tudi letos smo dobili iskrive Nobelove nagrade.
Modrček, ki ga je mogoče uporabljati tudi kot plinsko masko, in ugotovitev, da krave z imeni dajejo več mleka, sta med dobitniki parodije na Nobelovo nagrado.
Oglej si celoten članek

Namen Igove Nobelove nagrade je slavljenje dosežkov, "ki najprej povzročijo smeh, nato pa se nad njimi zamislimo". Tako je Igovo Nobelovo nagrado za mir dobila raziskovalna skupina iz Švice, ki je preučevala, kaj je huje, da človeka po glavi treščiš s polno ali s prazno steklenico piva.

Slovesno podelitev je organizirala revija Anali neverjetnih raziskav, nagrade pa so dobitnikom predajali nosilci "resnih" Nobelovih nagrad. Profesor Martin Chalfie, dobitnik Nobelove nagrade za kemijo leta 2008, je bil glavni dobitek letošnjega tekmovanja "Osvoji zmenek z dobitnikom Nobelove nagrade".

Med povabljenimi so bili tudi prejšnji dobitniki Igove Nobelove nagrade. Tako sta prišla Kees Moeliker, ki je odkril pojave homoseksualne nekrofilije pri racah mlakaricah, in dr. Francis Fesmire, ki je iznašel digitalno rektalno masažo kot zdravilo za hudo kolcanje.

Letošnji dobitniki Igove Nobelove nagrade:

Veterinarska medicina
Catherine Douglas in Peter Rowlinson z univerze v Newcastlu (Velika Britanija) za raziskavo, da krave z imeni dajejo več mleka kot krave brez imen.

Mir
Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali in Beat Kneubuehl z univerze v Bernu (Švica) za raziskavo, ali je bolj škodljivo človeka udariti s prazno ali s polno steklenico piva.

Nedrček je lahko tudi plinska maska. © BBC

 
Zdravstvo
Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee in Sandra Marijan iz Chicaga (ZDA) za iznajdbo modrčka, ki ga je mogoče hitro spremeniti v dve plinski maski – eno za lastnico in eno za srečnega mimoidočega.

Biologija
Fumiaki Taguchi, Song Guofu in Zhang Guanglei z univerze Kitasato v Sagamihari (Japonska) za dokaz, da je s pomočjo bakterij iz odpadkov velikih pand mogoče težo kuhinjskih odpadkov zmanjšati za 90 odstotkov.

Medicina
Donald L. Unger iz Thousand Oaksa (ZDA), za dolgoletno raziskavo o vzrokih artritisa v prstih, med katero je 60 let vsak dan pokljal samo s prsti na levi roki, na desni pa ne.

Ekonomija
Direktorji, vodilni delavci in nadzorniki štirih Islandskih bank, ki so dokazali, da je majhne banke mogoče zelo hitro razširiti v zelo velike in nato nazaj v zelo majhne (ob tem so še dokazali, da je podobno mogoče početi s celotnim državnim gospodarstvom).

Fizika
Katherine K. Whitcome z univerze v Cincinnatiju, Daniel E. Lieberman s Harvardske univerze in Liza J. Shapiro z univerze v Teksasu (vsi iz ZDA) za njihovo analitično raziskavo, zakaj se noseče ženske ne prevrnejo.

 Zimbabvejski apoeni segajo od bankovcev za nega centa do sto bilijonov zimbabvejskih dolarjev. © BBC

 
Matematika
Gideon Gono, guverner centralne banke Zimbabveja, ki je ljudem omogočil vsakodnevni užitek ubadanja z velikimi obsegi števil, saj je banka izdala bankovce vse od enega centa do sto milijard zimbabvejskih dolarjev.

Literatura
Irska policija, ki je napisala več kot 50 kazenskih listkov najhujšemu kršilcu prometnih predpisov v državi z imenom Prawo Jazdy, kar v poljščini pomeni vozniški izpit.

Kemija
Javier Morales, Miguel Apatiga in Victor M. Castano z univerze v Mexicu (Mehika) za izdelovanje diamantov s pomočjo tekile.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.