"Podivjane cene energentov se dogajajo zaradi špekulacij"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
SDS bo zakone podprl pod pogojem, NSi je proti.
Oglej si celoten članek

"Prebivalstvo in gospodarstvo pričakuje zagotavljanje stabilne in cenovno dostopne oskrbe z energenti in električno energijo, po obravnavi zakona pa lahko ugotovimo, da so ta pričakovanja prazna. Gre za zakone tehnične narave, ki so bolj v podporo dobaviteljem, ne porabnikom," meni poslanec SDS Zvonko Černač. 

Poslanci razpravljajo o paketu zakonov, ki jih je vlada pripravila v luči aktualnih zaostrenih razmer na energetskih trgih. Černač poudarja, da smo glede plina odvisni od uvoza in vpliva na cene nimamo, glede elektrike pa smo skoraj samooskrbni, družbe, ki proizvajajo elektriko pa so v lasti države. "Kako to, da prodajne cene elektrike v zadnjem obdobju dosegajo desetkratnik in večkratnik proizvodnih cen. Kam gre ta razlika? Proizvodne cene elektrike se namreč v zadnjem letu dni niso spremenile," se sprašuje Černač. Zakaj ob rekordnih cenah slovenski proizvajalci tolčejo izgubo in ne ustvarjajo dobičkov, smo pred časom podrobno poročali. 

"Podivjane cene energentov se dogajajo zaradi špekulacij, zaradi dobičkov električne energije. Pričakovali bi, da bo vlada zaščitila interese prebivalstva," je še dejal Černač.  

SDS bo tako zakon podprl, če bo sprejet amandma v katerem zahtevajo, da med ukrepe glede oskrbe z električno energije uvrstijo tudi ukrep o deležu proizvedene električne energije, ki so jih družbe v 100-odstotni lasti države dolžne prodati porabnikom. Ta delež ne sme biti nižji od 90 odstotkov proizvedene elektrike, prodajna cena pa je lahko največ za 10 odstotkov višja od proizvodnje cene. 

Predlog novele zakona o oskrbi s plini vpeljuje nadomestno oskrbo, ki v primeru, da se dobavitelj odloči za prenehanje delovanja ali da se ga iz različnih razlogov izloči iz bilančne sheme, odjemalcem jamči varnost glede dostopa do plina, ogrevanja. 
Predlog novele zakona o oskrbi s plini prinaša dodatno zaščito gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev. Odjemalcem v večstanovanjskih stavbah bo zagotovil enake pogoje, ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali v skupnih večstanovanjskih stavbah.

V NSi so zahtevali dopolnilo, s katerim bi ukrep regulirane cene plina zagotovili tudi za javne izobraževalne in zdravstvene zavode. Ker dopolnilo ni bilo sprejeto, zakona ne bodo podprli. 

Interventni zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo bo podlaga, da bo lahko vlada v primeru dejanskih ali predvidenih motenj pri oskrbi z električno energijo in plinom razglasila višjo ali nižjo stopnjo tveganja pri oskrbi z energijo.

Vlada bo z njim dobila tudi podlago, da bo lahko z uredbami določila temperaturo ogrevanja oz. hlajenja v javnih stavbah ter predpisala omejitve osvetljevanja stavb, prostorov ali površin.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:11 13. September 2022.

    Zdaj bojo Nemci veter uvozili, pa bojo vetrnice letele. Dobro pa je vzpodbujat električne avte. Sicer pa, ko bo Putin …

  • 15:09 13. September 2022.

    migat, migat, migat, vlada , ne se samo zabavat po gledališčih ... zadeve so zelo resne ... les in vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.