Podizvajalci pod hipoteko

Foto: Žurnal24 V Celovške dvore se je že vselilo 124 najemnikov Javnega stanovanjskega sklada M
Celovški dvori. NLB podizvajalcem ne želi izdati izbrisnih pobotnic.
Oglej si celoten članek

Podizvajalci v Celovških dvorih še vedno čakajo na izbrisne pobotnice Nove Ljubljanske banke (NLB), je povedal Mirko Požar, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu.

 

Prizadevanja
Združenje izvajalcev zaključnih del si prizadeva, da bi v Sloveniji znova uvedli sistem zadolžnic in projektno financiranje. Zadolžnice bi lahko izvajalci ob neplačilu unovčili in dobili denar neposredno iz bančnih računov investitorja. Z uvedbo projektnega financiranja pa bi bilo poskrbljeno, da ima investitor že ob začetku gradnje na posebnem računu toliko denarja, kolikor je vrednost projekta.

Po avgustovskih pogajanjih z Vegradom, NLB in Mestno občino Ljubljana so podizvajalci sicer dokončali dela in predali dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja. Vegrad jim je nato izdal zemljiškoknjižna dovolila za okoli od 25 do 30 stanovanj, ki so jih dobili v plačilo. Vpisali so se v zemljiško knjigo, vendar pa s stanovanji zaradi obremenitve s hipoteko ne morejo razpolagati oziroma jih prodati. Tudi zato je nekaj nenujnih zaključnih del ostalo nedokončanih.

 

"Banka ni želela nikoli podpisati, da nam bodo predali izbrisne pobotnice. Zanašali smo se izključno na besedo vodstva banke, saj v bančnih krogih velja, da je beseda pomembna," pravi Požar. Čeprav imajo po njegovih besedah priče dogovora, pa jim je pravnik iz NLB že sporočil, da jim bodo, če Vegrad ne bo poravnal terjatev, stanovanja vzeli in dolg plačali iz kupnine.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.