Podjetniki obupani: vlado prosijo, naj vendar ne sledi nemškemu zgledu

Foto: EPA
Foto: EPA
V primeru, da bi resnično prišlo do zaprtja posameznih dejavnosti, na GZS in OZS pričakujejo 100-odstotno povračilo nadomestila plač v prizadetih podjetjih.
Oglej si celoten članek

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pred sejo vlade, na kateri se bodo odločali o nadaljnjih ukrepih za preprečevanje širjenje koronavirusa, pozivajo, da v primeru morebitnega ponovnega zaostrovanja ukrepov zagotovi čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva.

V sporočilu za javnost so zatrdili, da delovna mesta niso glavni vir okužb, gospodarstvo pa da deluje preventivno in odgovorno, investira v nakupe zaščitnih sredstev za svoje zaposlene ter tudi vse bolj izvaja hitre teste. "Zato predlagamo, da vlada skrbno preuči morebitne dodatne zaostrovalne ukrepe in jih oblikuje smiselno tako, da bodo gospodarske dejavnosti čim manj ovirane pri svojem poslovanju. S tem bomo ohranili relativno dobro razpoloženje v gospodarstvu ter omejili potrebe po novih podpornih ukrepih," so poudarili. 

Covid-19 Panika v Nemčiji: Zapirajo trgovine, frizerje, ukinjajo dostavo hrane

V primeru zaprtja pričakujejo 100-odstotno povračilo nadomestila plač

Namesto zapiranja trgovin naj vlada raje uvede preventivne ukrepe, skladne s priporočili NIJZ, ob tem pa naj enakovredno obravnava male in velike trgovce. V primeru, da bi resnično prišlo do zaprtja posameznih dejavnosti, pa na GZS pričakujejo 100-odstotno povračilo nadomestila plač v prizadetih podjetjih, hkrati pa tudi druge podporne ukrepe, ki bodo nadomestili izpad prihodkov oz. omejili morebitno slabšanja likvidnostne situacije.

"Težko razumemo, zakaj storitvene dejavnosti in trgovine predstavljajo večja tveganja kot neka proizvodna hala s 500 zaposlenimi"

Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so vlado pozvali, naj nikar ne zapira malega gospodarstva. Vnovično zapiranje storitvenih dejavnosti in nekaterih trgovin se jim zdi nesmiselno, "obenem pa težko razumemo, zakaj storitvene dejavnosti in trgovine predstavljajo večja tveganja kot neka proizvodna hala s 500 zaposlenimi".

V primeru zaostrovanja ukrepov zato pričakujejo, da bodo mali in veliki obravnavani enakopravno, saj so bili mali obrtniki in podjetniki, pri katerih gre večinoma za majhne kolektive in kjer se posluje z eno stranko ali celo brezstično, doslej večinoma zaprti, medtem pa so lahko velike proizvodnje in velike trgovske verige nemoteno poslovale. "Člani nas svarijo, da se jim takšna krivica ne sme več ponoviti.  Dejstvo je, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih, cvetličarnah, avtopralnicah in specializiranih trgovinah," so zatrdili v OZS.

Malo gospodarstvo je namreč gonilo slovenskega podjetništva, predstavlja kar 99 odstotkov celotnega gospodarstva, ustvarijo pa 68 % prihodkov in 65 % dodane vrednosti.

"Ob tem v OZS poudarjamo, da si ne želimo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevamo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi specializirane trgovine in storitvene dejavnosti," so dodali in poudarili, da v primeru, da pride do zaprtja dejavnosti, OZS pričakuje 100-odstotna nadomestila plač in povračilo za izpad prometa.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 21:47 23. Marec 2021.

    Pa ne spet. :(

  • 20:32 23. Marec 2021.

    vile...kose...nabrusit !!!

  • 20:24 23. Marec 2021.

    Dokler boste podjetniki čakali kot ovce na klanje ne bo nič bolje. Zahtevajte da gospodarska zbornica pritisne na vlado in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.