Podmazali svetovalce

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Blok 6. Policija sumi, da je Alstom prek svetovalnih pogodb nakazal podkupnino, da so ga izbrali.
Oglej si celoten članek

Provizije. Policija je opravila več hišnih preiskav. Išče dokaze, da je Alstom pri projektu blok 6 tako kot Patria plačal več milijonov evrov provizij.

Sum: navidezne pogodbe

“Dobavitelj iz Francije je prek povezane družbe iz Švice z gospodarsko družbo iz Ljubljane sklenil svetovalne pogodbe v skupni vrednosti več milijonov evrov. Sumimo tudi, da so sporne svetovalne pogodbe navidezne in posledica odločitve o izbiri dobavitelja iz Francije,” razlog za več hišnih preiskav pojasnjujejo na policiji.

Podjetje CEE Petra Kotarja, kjer je med drugim bila hišna preiskava, je za Teš izdelalo investicijsko dokumentacijo za gradnjo šestega bloka. Na podlagi te dokumentacije je bil objavljen mednarodni razpis. Prijave je spet pregledala družba CEE in ugotovila, da je ponudba Siemens-Hitachija tehnično neustrezna, tako da je edini ponudnik ostal Alstom, ki je dobil skoraj 700 milijonov evrov vreden posel. S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi imelo hkrati drugo podjetje Kotarja, lastnika CEE, z Alstomom podpisane svetovalne pogodbe.

Bivšemu šefu Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku in vodji projekta Bojanu Brešarju neuradno grozi do osem let zapora, ker naj bi zlorabila funkciji in tako omogočila koruptivno izbiro Alstoma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:55 13. Junij 2012.

    Podkupovanja in korupcija sta nekaj logičnega pri takšnih poslih in tukaj tudi Rotnik ni izjema. Bolj zaskrbljujoče je to, da …

  • 17:58 12. Junij 2012.

    Pri projektu Teš 6 zelo smrdi po korupciji, nekaj sličnega kot v zadevi Patria. Ljudje v firmi Alstom so s …

  • 11:00 12. Junij 2012.

    Znesek izgradnje Teš6 bo še narasel, v kolikor vlada ne menja oz. ustavi projekta. Močan Šaleški lobij skuša nadaljevati izgradnjo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.