Podoba moderne SLO se je usula

Foto: Žurnal24 (Foto: Benjamin Kovač)
Obletnica Slovenske demokratične zveze, prve predhodnice SDS. Rupel in Janša o začetkih in reševanju republike.
Oglej si celoten članek

Januar 1989. Ustanovitev Slovenske demokratične zveze (SDZ), ki je bila ena najvplivnejših strank Demosove koalicije. Med soustanovitelji Janez Janša, Dimitrij Rupel in France Bučar. Prva dva sta ob obletnici pripravila tiskovno konferenco, na kateri je Janša napovedal pripravo ustave za 2. slovensko republiko, s katero bi država lahko izšla iz krize.

Janez Janša, član prvega izvršnega odbora zveze, danes meni, da njegovo sodelovanje v zvezi takratni oblasti ni predstavljalo nič drugega kot to, da so ga poslali na Dob skupaj s takrat najbolj razvpitim kriminalcem, Metodom Trobcem.

Čas za dograditev
V času nastanka SDZ je v zvezi obstajalo intelektualno jedro, ki obstaja tudi danes v okviru SDS in pripravlja rešitve za reševanje krize,“ napoveduje Janša. Po njegovih besedah se je v 22 letih izkazalo, koliko pričakovanj je bilo uresničenih in koliko od teh je bilo iluzij.

Janša meni, da je skrajni čas za dograditev prve republike – na novinarsko vprašanje, kakšna bi bila nova ustava druge republike, je povedal, da je že definiranih 10 točk, kakšno pa bodo še dodali. O drugi republiki je sicer govora že dve leti; po Janševih besedah bo natančen tekst nove ustave znan decembra letos.

Na vprašanje, ali meni, da bi spremembe dobile dvotretjinsko podporo v državnem zboru, Janša odgovarja, da "smo Slovenci ob dozoritvi okoliščin in pravih predlogih na mizi stopili skupaj in sprejeli pametne odločitve".

Slovenije brez SDZ ne bi bilo
Janša in Rupel sta ob obletnici pripravila tiskovno konferenco, na kateri je prvi predsednik zveze Rupel poudaril, da je z ustanovitvijo SDZ prišlo do sodelovanja različnih slojev. „Prve republike brez Demosa, SDZ in ljudi, ki so si upali tvegati, ne bi bilo,“ meni Rupel. Dodaja, da se je podobna moderne in uspešne Slovenije malo usula. „Želimo si, da bi Slovenija spet postala vse tisto, kar je republika vsebovala na začetku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.