Podobnik za odstrel volka ponuja 500 evrov

Foto: Profimedia
Predsednik SLS Marjan Podobnik meni, da se odstrel volka izvaja prepočasi zaradi strogih pogojev interventnega zakona.
Oglej si celoten članek

Predsednik SLS Marjan Podobnik je danes opozoril na stroge pogoje interventnega zakona za odvzem volkov iz narave, zaradi katerih naj bi se lovci tudi v strahu pred kaznijo ne odločali za lov. SLS zato vsakemu, ki bo zakonito odstrelil volka, ponuja 500 evrov kot spodbudo. 

Za odstrel vola mora biti pred odstrelom dokazano, da je žival napadla že večkrat, je poudaril Podobnik. "Lov na volka je zahteven. Če lovec ob tem tvega, da bo ustrelil napačnega volka na pravi lokaciji in da mu zato grozi celo kazen, je jasno, da bo iskal način, da ne bo šel na lov," je ocenil Podobnik. 

Po njegovih informacijah naj bi pristojni na zadnjih sestankih sicer iskali rešitev za dodatno spodbudo lovcev z ustrezno nagrado za odlov. "A glede na počasnost vlade pri teh ukrepih bo SLS do takrat, ko bo vlada to izvedla, vsakemu, ki bo opravil zakonit odlov volka, donirala 500 evrov kot spodbudo," je napovedal Podobnik. Gre za zahteven lov in v kratkem času je treba narediti te nujne poteze, je dodal.

"Ne gre za polfilozofsko vprašanje odnosa do velikih zveri, na kakšen način naj se do tega obnašamo, gre za temeljno vprašanje, ali so kmetje in drugi ljudje na podeželju zaščiteni s pravicami, ki jim jih daje ustava. In slovenska ustava nedvoumno govori o tem, da je država dolžna ljudem zagotoviti varnost in zaščititi tudi njihovo premoženje," je prepričan Podobnik. 

Podobnik je poudaril tudi, da ne želijo iztrebitve katerekoli živalske vrste. Želijo pa lepo naravo, poseljeno z ljudmi, ki bodo zagotavljali kultivirano krajino, in živalmi v obsegu, ki ga prostor prenese.

"Če pa se bo kdaj zgodilo, da bo katera od velikih zveri iztrebljena, pa bodo največjo odgovornost za to nosili tisti predstavniki civilno-družbenih skupin, ki na slovenske in evropske stroške pritiskajo na vlado in druge, da onemogočajo strokovno utemeljeno uravnavanje števila zveri," je še ocenil Podobnik.

Po njegovih besedah si sicer nihče ne sme želeti nezakonitega odstrela volkov, saj bi to pomenilo popoln poraz stroke in politike. Stvari lahko gredo zelo narobe, če jih ljudje vzamejo v svoje roke, je poudaril.

Sindikat kmetov Slovenije se po njegovih navedbah že pripravlja na naslednji protestni shod, s katerim kmetje in podeželani opozarjajo na nevzdržne razmere. Tokrat ga bodo pripravili v Ilirski Bistrici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 06:42 14. Avgust 2019.

    A piščancev iz Srbije ni nič ostalo, da bi te volkove nafutral?

  • 21:14 13. Avgust 2019.

    A zdaj bo pa Podobnik naš denar talal, ali si ga bo kdo spet sposodil v Bosni?

  • 20:25 13. Avgust 2019.

    5 centov za odstrel podobnika

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.