Podpisano: Toliko denarja bo Google investiral v Slovenijo

Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada Mark Boris Andrijanič Annette Kroeber-Riel Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada Mark Boris Andrijanič Annette Kroeber-Riel Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada Mark Boris Andrijanič Annette Kroeber-Riel Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada Foto: Vlada RS Janez Janša Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada Annette Kroeber-Riel Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada Janez Janša Mark Boris Andrijanič
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je skupaj s predstavnico družbe Google Annette Kroeber-Riel podpisal sporazum o sodelovanju na področju digitalne preobrazbe, umetne inteligence in socialnega podjetništva.
Oglej si celoten članek

"Danes je zgodovinski dan za digitalno preobrazbo Slovenije. S podpisom partnerskega sporazuma in investicijo družbe Google uresničujemo vizijo Slovenije, ki je napredna, moderna in odprta v svet. Današnji dogodek predstavlja tudi pomemben mejnik v kratkem, a nadvse aktivnem življenju naše vladne službe za digitalno preobrazbo," je ob podpisu memoranduma o sodelovanju z družbo Google povedal minister Mark Boris Andrijanič.

Google in Google.org bosta investirala 2,5 milijona evrov v slovensko znanje na področju umetne inteligence in razvoja inovativnega socialnega podjetništva. "Gre za največjo investicijo te vrste pri nas, ki bo pomembno prispevala k digitalnemu preboju Slovenije," je še povedal minister.

Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada

Digitalizacija močno vpliva na trg dela, ki pa mora biti odziven in vključujoč, za kar se zavzema ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Veseli me, da bo Google sedanjim in prihodnjim podjetnikom, zaposlenim in iskalcem zaposlitve nudil brezplačne izobraževalne delavnice, orodja in programe ter namenska posvetovanja. Prav tako bodo naložbe namenjene tudi za socialno podjetništvo," je na novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

"Nad izjemnimi dosežki Slovenije na področju umetne inteligence smo resnično navdušeni. Tehnologija, kot je umetna inteligenca, se lahko ob odgovorni uporabi uporablja kot močno orodje za reševanje različnih družbenih vprašanj in ima ključno vlogo pri oblikovanju vključujoče, trajnostne in zelene obnove. Veseli nas, da lahko podpremo ekosistem umetne inteligence v Sloveniji in tako še pospešimo digitalno preobrazbo Slovenije ter regije," je dejala Annette Kroeber-Riel, podpredsednica za vladne zadeve in javno politiko pri družbi Google za območje Evrope.

Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada

Komu bodo namenjena sredstva?

Investicija bo usmerjena v raziskovalne in izobraževalne projekte na področju umetne inteligence, vključno z izobraževanji za učitelje, učence ter podjetja. Prejemniki sredstev so vodilne slovenske raziskovalne, izobraževalne in podjetniške institucije. 
Google bo zagotovil sredstva za Laboratorij za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija programe na področju umetne inteligence za šole. S temi programi se bo izobrazilo več kot 200 učiteljev in 1000 študentov, ki bodo skozi delavnice osvajali znanja s področij t.i. machine learning-a ter aplikacije slednjega na šolsko okolje. Investicija bo omogočila tudi razširitev laboratorijskih open source software kapacitet, ki bodo tako vključevale 50.000 učiteljev in profesorjev po celem svetu.

Institut Jožef Štefan bo prejel nepovratna sredstva za razvoj raziskav na področju umetne inteligence v Sloveniji. Sredstva bodo med drugim podpirala tudi projekt ConnectAI, ki lahko postane vodilna evropska izobraževalna platforma za primere dobre prakse med spletno skupnostjo, s čimer se učinkovito prenaša in širi znanje tudi na privatni sektor. Izvedene bodo tudi številne delavnice na temo umetne inteligence ter nudenje AI orodij malim in srednje velikim podjetjem, kot del programa Grow Slovenia with Google.

Foto: Vlada RS podpis memorandum google slovenska vlada  

Milijon evrov za krepitev socialnega podjetništva

Google bo namenil tudi 1 milijon evrov za krepitev socialnega podjetništva ter dodatnih 500.000 evrov nepovratnih sredstev za zagotovitev dostopa do kapitala in za podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi. Sredstva so del novega Evropskega Google.org Sklada za socialne inovacije, ki podpira razvoj socialnega podjetništva v Evropi. 

"Socialna podjetja so ključnega pomena za sedanje evropsko gospodarstvo in njegovo prihodnost. Ker si prizadevamo okrevati po pandemiji in ponovno zgraditi bolj vključujoče in zeleno gospodarstvo, je jasno, da socialne podjetnike potrebujemo bolj kot kdajkoli prej. Pozdravljamo akcijski načrt EU za socialno gospodarstvo in se pridružujemo potrebi po večjih naložbah," je izpostavil Rowan Barnett, vodja Google.org za območje EMEA. In dodal: "Zato smo okrepili našo podporo in namenili 20 milijonov evrov denarnih sredstev v okviru našega sklada za socialne inovacije. V okviru tega sklada z navdušenjem napovedujemo prvo nepovratno pomoč, s katero bomo podprli prizadevanja Slovenije za rast ekosistema socialnega podjetništva."

V okviru Sklada za družbene inovacije v Evropi bo Google.org zagotovil nepovratna sredstva Skladu 05, ki bo sodeloval z Zavodom Meta in Kovačnico z namenom pospešitve razvoja programov socialnega gospodarstva v Sloveniji, s katerimi bo odgovarjal na ključne družbene izzive, povezane s pandemijo in cilji trajnostnega razvoja. Sredstva bodo namenjena oblikovanju in širjenju programov usposabljanja ter mrež za podporo posameznikom z omejenimi možnostmi, vključno z mladimi in ženskami s podeželja ter območij z nizkimi dohodki ter invalidi, ter za pomoč pri razvoju 150 socialnim podjetjem.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:01 11. December 2021.

    Zanimivost ,da se je Janša sestal s predstavniki Google so pozabili zapisati .

  • 18:56 9. December 2021.

    sem tale članek oz. iformacijo zasledil na več portalih, pa u glavnem ista vsebina ... nič konkretnega ... oz, ja …

  • 16:29 9. December 2021.

    Mogoče sem pijan kruha. V redu, hvala, vzamemo denar. Ampak a to je zgodovinski dan, 2,5 milijona? Temu niti reklama …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.