Neverjeten rezultat Šarca, katastrofa za Janšo

Foto: Saša Despot izjava Marjan Šarec
Predsedniku vlade Marjanu Šarcu se lahko smeje, beleži namreč rekordno javnomnenjsko podporo.
Oglej si celoten članek

Če bi bile volitve danes, bi stranko LMŠ volilo 41 odstotkov anketirancev, Janševo SDS pa le 15 odstotkov.

V februarski javnomnenjski raziskavi Vox populi je Šarčevo vlado kot uspešno ocenilo 70 odstotkov anketirancev, kar je četrtina več kot prejšnji mesec (56 odstotkov), poroča Dnevnik. Vlada je sicer začela zelo slabo – oktobra lani je bila z njenim delom zadovoljnih le petina vprašanih.

Tako visoko podporo je v času dvajsetletnega merjenja razpoloženja javnosti nekajkrat uspelo doseči le vladi pod vodstvom Janeza Drnovška, ugotavljajo pri Dnevniku: "Konec leta 2002 je Drnovškovo vlado podpiralo 70,8 odstotka anketirancev. Na njen odličen rezultat je pomembno vplivalo dejstvo, da je prav tedaj Slovenija končala pogajanja z Evropsko unijo in prejela povabilo, da se ji čez poldrugo leto formalno pridruži."

Podpora SDS strmoglavila

Podpora SDS je v zadnjem mesecu strmoglavila za devet odstotnih točk (z januarskih 24 odstotkov je ta mesec padla na 15 odstotkov).

Tako nizko podporo so Janševi demokrati po raziskavi Vox populi zadnjič zabeležili konec leta 2002.

"Februarski javnomnenjski rezultati kažejo, da Šarčeva stranka ne pridobiva le volilcev drugih levosredinskih, temveč tudi desnih strank. Ker se je podpora tokrat zvišala le njej, delež neopredeljenih anketirancev pa se je celo nekoliko znižal, je mogoče sklepati, da se je del volilcev SDS preselil prav k LMŠ," pišejo pri Dnevniku in dodajajo, da je poskus ustavne obtožbe premierja Šarca konec januarja največji opozicijski stranki škodil in še dodatno razgalil Janševo ranjenost, ker je vlado uspelo sestaviti bivšemu županu in komiku, ne pa njemu kot prepričljivemu zmagovalcu parlamentarnih volitev.

Foto: Anže Petkovšek Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec

Na tretjem mesecu ostaja SD, ki pa jim je podpora skopnela, najverjetneje zaradi ministrske afere Prešiček – s 16,4 odstotka na 11,7 odstotka.

Nekoliko slabši rezultat kot januarja je dosegla tudi Levica.

Tudi NSi je podpora padla, kar tri koalicijske stranke – DeSUS, SAB in SMC – pa so na robu štiriodstotnega praga za vstop v parlament.

Javnomnenjsko raziskavo je za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvedla agencija Ninamedia.

Med 12. in 14. februarjem 2019 je bilo v telefonski javnomnenjski raziskavi anketiranih 700 oseb. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 22:51 1. Marec 2019.

    Dela rošade tako naporen vse kaj je samo ,da vleče plače ven vreči pa take not ,ki nekaj vejo.

  • 14:49 18. Februar 2019.

    Ubogi, naivni slovenski folk ali ne veste, da bo imel komik naslednji teden že 101 %, kot v stari jugi, …

  • 07:31 18. Februar 2019.

    Klovni delajo javnomnenjsko raziskavo klovnu....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.