Podrobnejša napoved: V soboto buren prehod vremenske fronte

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nevihte, veter in močni nalivi po vsej Sloveniji.
Oglej si celoten članek

"Sobota bo v znamenju prehoda izrazitejše hladne fronte," pišejo pri vremenskem portalu Neurje.si. "Pred njo se bo ponekod v vzhodni Sloveniji, ob razmeroma sončnem vremenu, ogrelo do okoli 27 stopinj Celzija. Ob prehodu vremenske fronte se bodo ponekod pojavljale tudi nevihte z močnimi nalivi in nevihtnim pišem. Lokalno je možen močnejši porast hudourniških vodotokov."

xxx

Pri portalu napovedujejo, da nas bo jutri od zahoda, preko Alp in severne Italije dosegla hladna fronta, ki ob poskrbela za pestro vremensko dogajanje nad nami in našo okolico. "Pred tem nad našimi kraji pihajo vetrovi jugozahodne smeri, ki k nam prinašajo toplejši in vlažen zrak," pišejo pri Neurje.si. "Zgodaj dopoldan se bo na zahodu oblačnost začela zgoščati, nad severno Italijo se bodo začele pojavljati padavine. Čez dan bo zahodno Slovenijo dosegla vremenska fronta s padavinami. Slednje se bodo okrepile in se popoldan preko Slovenije širile proti vzhodu. Skrajni vzhod Slovenije bodo vremenska fronta dosegla šele v poznejših večernih urah." 

Podrobnejšo prognozo neviht lahko preberete na spletni strani Neurje.si.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za zvečer in ponoči napoveduje zmerno do pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo rahlo deževalo. "Jutranje temperature bodo od 11 do 16, ob morju, kjer bo pihal jugo, okoli 20 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

V soboto bo sprva deloma jasno, le v hribovitih zahodnih krajih bo občasno deževalo. Popoldne se bodo padavine na zahodu okrepile in do večera zajele vso Slovenijo. Vmes bodo lahko tudi nevihte z močnimi nalivi. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na vzhodu do 26 stopinj Celzija.

OPOZORILO ARSA

V soboto dopoldne bo morje poplavilo nižje ležeče dele obale. Ob prehodu hladne fronte so v soboto popoldne možni močni krajevni nalivi.

V nedeljo bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja. Še bo pihal jugozahodnik.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

V ponedeljek se bodo padavine na zahodu okrepile in občasno segle tudi nad osrednjo in južno Slovenijo.

V torek bo deloma jasno, le v hribovitih krajih na zahodu bo možna kakšna ploha.

"Nad zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem je globoko ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Vremenska fronta se prek Francije bliža Alpam in bo jutri popoldne dosegla naše kraje. Pred njo z jugozahodnimi vetrovi k nam doteka vse toplejši in bolj vlažen zrak."

Od 6. do 11. oktobra

Zahodna in del srednje Evrope bosta pod vplivom obsežnega in globokega ciklonskega območja s središčem nad severnim Atlantikom. Iznad Sredozemlja bo k nam pritekal dokaj topel in vlažen zrak.

V zahodni Sloveniji bo povečini oblačno z občasnim dežjem, na vzhodu pa bo razmeroma sončno in toplo. "Nekaj dežja bo tam predvidoma le v sredo in v petek," še pišejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, najvišje dnevne pa okoli 20 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.