Podrobnosti o neurju, ki se bo zvečer najverjetneje razbesnelo nad Slovenijo

Foto: Profimedia
Vremenoslovci portala neurje.si so pripravili zemljevid Slovenije, na katerem je označeno, kateri deli države bi lahko bili zvečer najbolj na udaru.
Oglej si celoten članek

"Nad Severnim morjem, Britanskim otočjem ter delom Skandinavije in srednje Evrope se nahaja območje visokega zračnega tlaka. Odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka s plitvim ciklonskim območjem se bo pomikalo preko severne Francije proti severovzhodu, pod njegovim vplivom pa bodo v zelo nestabilni zračni masi na območju srednje Evrope nastajale številne nevihte in krajevna neurja. Hladna fronta, ki se trenutno preko območja Francije pomika proti vzhodu, bo v noči na ponedeljek dosegla naše kraje. Pred fronto k nam od jugozahoda doteka topla in vlažna zračna masa," so zapisali.

Pri nas bo danes čez dan pretežno jasno in vroče, najvišje dnevne temperature se bodo povzpele do 33 °C.

Radarsko sliko vremena v živo spremljamo na tej povezavi.

Popoldne se bodo severno od nas, na območju Alp v Avstriji, začele pojavljati plohe in nevihte. S približevanjem vremenske fronte bo pozno popoldan, zvečer in v prvem delu noči možen nastanek neviht predvsem na območju severovzhodne Slovenije.

"Zaradi izjemno nestabilne zračne mase, pri čemer bodo vrednosti razpoložljive konvektivne potencialne energije v notranjosti države presegle 2000 J/kg, ter razmeroma ugodnega vetrovnega profila s striženjem do 20 m/s v plasti 0-6 km, je ob sprožitvi izoliranih neviht pričakovati nastanek močnih superceličnih nevihtnih celic z intenzivnimi nalivi, močnimi sunki vetra in debelo točo," pišejo na portalu neurje.si.

Foto: neurje.si

Nevihte bodo zvečer in ponoči nastajale tudi nad severno Italijo in se najverjetneje združile v nevihtni sistem, ki lahko iznad Furlanije – Julijske krajine doseže zahodno Slovenijo ter nadaljuje pot proti vzhodu. Ob tem največjo nevarnost predstavljajo močni sunki nevihtnega piša, intenzivni nalivi in številni udari strel. Kakšna nevihta zjutraj ni izključena tudi na jugu države, a se bo zjutraj ozračje povsod postopno umirilo. Najmanj možnosti za nevihte bo na skrajnem jugozahodu Slovenije, še poudarjajo na portalu neurje.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:54 5. Junij 2022.

    Neč bat: neurje bo samo med Sečovljami in Šalovci... mogoče še med Ratečami in Obrežjem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.