Pogajanja neuspešna, jutri stavka

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pogajanja med sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege in vlada niso bila uspešna.
Oglej si celoten članek

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi na današnjem nadaljevanju pogajanj niso zbližali stališč glede sindikalnih stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Sindikati zato vztrajajo pri sredini stavki, ki so jo sicer napovedali konec januarja, so za STA pojasnili na sindikalni strani.

"Sindikalna stran si je danes, kot že ves čas od napovedi stavke, prizadevala doseči stavkovni sporazum, ki bi preprečil sredino stavko," je v izjavi za medije po koncu današnjih večurnih pogajanjih povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Po njenih besedah je imela sindikalna stran zelo tehtne in konkretne predloge, predstavnikom vladne pogajalske skupine pa so danes tudi skušali obrazložitvi svoje argumente za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Sindikati so sicer od vladne strani danes pričakovali protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjen z zdravniki.

"Vendar lahko z žalostjo ugotovimo, da vlada ni nastopila nastopila naproti v čisto minimalnih zahtevah, ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva, zato do sklenitve sporazuma ni prišlo, in jutri bo napovedana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva izvedena," je napovedala.

Nenujne storitve odpovedane

Ob zaključku pogajanj so sindikati z vlado sklenili dogovor o zagotavljanju minimuma delovnega procesa za zagotavljanje zdravja in življenja prebivalcev Slovenije. Med drugim bodo tako odpovedane vse nenujne storitve.

V lekarnah bo zagotovljen minimum delovnega procesa. Med 10. in 16. uro bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo delovale po nedeljskem režimu (izdaja zdravil bo potekala izključno na dežurnem okencu), v njih pa bodo farmacevti izdajali le zdravila, predpisana na recept istega dne, zdravila, predpisana na recept z oznako »nujno«, in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam (pri slednjih se bo izdala le ena škatlica posameznega zdravila). Drugi izdelki oz. pripravki ter potrdila o izpolnjevanju PCT pogojev se ne bodo izdajali.

Vlada očitno dogovor sklenila s figo v žepu

Ilešič Čujovičeva je še pojasnila, da so pri pogajanjih upoštevali novonastalo situacijo po začasnem zadržanju dviga plačnega stropa zdravnikom in zobozdravnikov s strani ustavnega sodišča, in sicer so zahtevali, da pogajanja zaključijo do 4. marca. V novembra sklenjenem sporazum je bil ta rok postavljen na 24. april, ko so razpisane državnozborske volitve.

"Vemo, da se potem začne predvolilno obdobje in nas zelo skrbi, na kak način se bomo pogajali. Menimo, da bi tri tedne časa moralo zadostovati za diagnosticiranje problemov, ki jih poznamo," je dejala. Sindikati so ob tem vladi tudi "ponudili roko", da podajo predlog delovnih mest s konkretnimi uvrstitvami, ki jih nasloviti, "vendar je ostalo zgolj pri naših željah in predlogih".

Vlada je po besedah predsednice sindikata namreč predlagala, da ostanejo pri prvotnem dogovoru, "ki so ga že enkrat kršili in verjetno ne bi bil problem, da bi ga še kdaj". Kot je dejala, je vlada očitno tudi dogovor o nadaljevanju pogajanj sklenila s figo v žepu.

Sindikati so stavko sicer napovedali zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj, ki bi se morala začeti najkasneje 15. januarja, a do tega ni prišlo. Ko je vlada vendarle sprejela pogajalska izhodišča, so sindikati nad njimi izrazili razočaranje, razmere pa so zaostrila še pogajanja z zdravniki in zobozdravniki, s katerimi naj bi vlada dogovorila dvig plač za šest plačnih razredov, nekaterim tudi za sedem. Sedaj tudi v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva zahtevajo primerljiv dvig plač, pa tudi sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu.

Podporo izrekli v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Skupnost socialnih zavodov Slovenije podpira stavkovne zahteve reprezentativnih sindikatov dejavnosti zdravstva in socialnega varstva za sprejem standardov in normativov, boljše vrednotenje delovnih mest in odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Ob tem izpostavlja, da so veljavni standardi in normativi povsem zastareli, saj se niso spremenili že desetletja, in že dolgo ne ustrezajo več potrebam stanovalcev, ki so vse starejši in potrebujejo vse več storitev zdravstvene nege in oskrbe. Večina stanovalcev pride v domove za starejše zaradi zdravstvenih razlogov. Številni potrebujejo najzahtevnejšo zdravstveno nego, kar pa domovi z obstoječimi viri vse težje zagotavljajo.

Skupnost si prav tako že vrsto let prizadeva za dvig vrednotenja vseh delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, od čistilke do direktorja, ter odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nestimulativna, iskalce zaposlitve pa odvračajo od dela v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle. Ker pri tem doslej pri odločevalcih ni naletela na razumevanje, se socialnovarstveni zavodi že dlje časa soočajo z veliko kadrovsko krizo zaradi neuspešnih razpisov za zapolnitev prostih delovnih mest, preobremenjenostjo delavcev in številnimi odpovedmi delovnih razmerij. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 18:37 15. Februar 2022.

    Kofetkanje, kofetkanje.....

  • 17:41 15. Februar 2022.

    Tud jst moram stavkat, ker mi manjka še za enega Volvota XC 90...

  • 17:40 15. Februar 2022.

    A tudi privat lekarne bodo stavkale. Zakaj že? Potem bodo verjetno na vrsti frizerji pa mesarji,peki,dimnikarji. Država butalcev je tale …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.