Pogin konj še vedno ni pojasnjen

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Lipicanci, ki so letos poginili v kobilarni Lipica, so imeli v telesnih tekočinah strup lupanin. Kako so strup zaužili, še vedno ostaja neznanka.
Oglej si celoten članek

V vzorcih telesnih tekočin poginulih konjev iz Kobilarne Lipica so našli naravni alkaloid lupanin. Ker so sledi strupa našli tudi v vzorcu želodcu poginulega konja, sklepajo, da je v telo živali najverjetneje prišel z vnosom preko ustne votline. Lupanina v odvzetih in analiziranih vzorcih sena, ovsa ter krmnih dodatkov niso našli. 

V povzetku ugotovitev so predstavniki inštitucij, ki so sodelovale pri obravnavi primer, zapisali, da je s sistematsko načrtovanim notranjim nadzorom krme in stelje, izborom krmnih dodatkov ter načinom krmljenja mogoče zmanjšati možnosti škodljivega vplivanja posameznih kemijskih in mikrobioloških dejavnikov na metabolizem konj.

Kobilarni Lipica so priporočili, naj ima reja konj poudarek na čim večji možnosti naravnega gibanja vseh kategorij konj na prostem in možnosti paše.

"Raziskati je treba vse možnosti"

Direktor Kobilarne Lipica Toni Rumpf je v Odmevih dejal, da je še vedno veliko vprašanje, kako je lupanin zašel v krmo. Poudaril je, da je treba raziskati vse možnosti. Kriminalistična preiskava sicer ne potrjuje, da bi šlo za namerno zastrupitev konj, a Rumpf verjame, da bo nadaljnja preiskava prinesla še marsikaj novega.

Kot je dejal, v Lipici v ozadju vedno "potekajo neke borbe, da se ne gre korak naprej". Dodal je, da o tem priča tudi dejstvo, da je nek medij dan pred dogodkom v Stožicah aprila letos dobil anonimko, da v Lipici poginjajo konji. Prvi konj je poginil naslednji dan po prejeti anonimki, je povedal Rumpf.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.