Pogoji za Teš 6 niso izpolnjeni

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Predsedniki in vodje poslanskih skupin strank koalicije so na ponedeljkovem sestanku potrdili mnenje vlade, da pogoji, ki jih je v zameno za poroštvo za Teš 6 postavila vlada, niso izpolnjeni.
Oglej si celoten članek

Matej Tonin (NSi) je danes potrdil, da so predsedniki in vodje poslanskih skupin strank koalicije na rednem ponedeljkovem sestanku govorili tudi o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Ugotovili so, da pogoji, ki jih je v zameno za poroštvo vodstvu Teša postavila vlada, niso izpolnjeni. Dokler bo položaj takšen, pristojni odbor DZ o poroštvenem zakonu ne bo mogel odločati, je povedal.

Po njegovih besedah se ta trenutek odvija tudi boj za interpretacijo. "Če poslušate predstavnike Teša, boste ugotovili, da stalno ponavljajo, da so vse pogoje že izpolnili. Vendar pa odgovora o izpolnjevanju ključnega pogoja za poroštvo, to je, kakšna bo končna cena projekta, nimajo oziroma nočejo dati," je pojasnil.

Opozoril je še, da je po njihovih informacijah nemški Siemens ponudil, da bi projekt izpeljal na ključ – v celoti za 750 milijonov evrov –, pa je bila ta ponudba zavrnjena.

Namesto tega je bil za dobavitelja glavne tehnološke opreme izbran Alstom, ki je postavil ceno 650 milijonov evrov, posebej pa bo izračunal še dodatno montažo, ki bo znesek pripeljala čez milijardo evrov, je spomnil Tonin. "In Alstom še zdaj ne želi povedati, koliko bo ta končna montaža stala," je bil kritičen.

"Celotna montaža opreme stane več kot vsa ostala investicija," je še dejal. "Če so tovrstni projekti v Evropi ocenjeni na okoli 600 do 650 milijonov evrov, mi presegamo milijardo. Ne moremo razumeti, da je montaža opreme dražja kot celotna investicija izgradnje tega bloka," je dodal.

Odziv HSE in Tešu

Na navedbe Tonina so se že odzvali v Tešu in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). "Žal ugotavljamo, da predstavniki vladne koalicije še vedno ne poznajo projekta nadomestnega bloka šest in verjamemo, da je tudi to eden izmed ključnih razlogov za nepotrditev zakona o poroštvu za posojilo Evropske investicijske banke," so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da so že večkrat zagotovili, da bodo v zvezi s Tešem 6 izpolnjeni vsi vladni pogoji, zato se sprašujejo, kakšna zagotovila še želijo v koaliciji, da bo pogoj vlade v zvezi s ceno investicije razumeli kot izpolnjen.

Toninove navedbe, da bi bila odločitev za Siemens cenejša, so zavrnili s ponovnim opisom poteka postopka izbire ponudnika za dobavo glavne tehnološke opreme.

Posebej pa jih sicer presenečajo besede o tem, da cena montaže presega ceno glavne tehnološke opreme. "V vrednosti projekta predstavlja vrednost glavne tehnološke opreme okrog 75 odstotkov. Ostali delež predstavljajo ostali paketi," so poudarili. Med temi paketi so našteli razžveplanje dimnih plinov, hladilni sistem, stroške financiranja, gradbena dela, zavarovanje ipd.

Delež vrednosti montažnih del v vrednosti glavne tehnološke opreme je tako po njihovih zatrdilih pod 20 odstotki, kar naj bi bilo v okviru podobnih objektov.

"V HSE in Teš se o ceni montaže za blok šest še pogajamo in verjamemo, da nam bo uspelo le-to še znižati," so poudarili. "To, da investicijska vrednost projekta ne bo presegla tiste iz noveliranega investicijskega programa revizija štiri, pa smo se v Tešu in HSE že večkrat zavezali in v primeru pravočasne izdaje poroštva za temi trditvami še vedno stojimo," so sklenili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.