Poklukar dobil soglasje ministra Šabedra

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Minister za zdravje Aleš Šabeder je podpisal soglasje k imenovanju Janeza Poklukarja za generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.
Oglej si celoten članek

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je do odhoda na ministrsko funkcijo marca letos največjo zdravstveno ustanovo v državi vodil dobro leto, odločitev sveta zavoda, da za novega prvega moža UKC Ljubljana izbere Janeza Poklukarja, ocenjuje kot dobro. "Njegov program odraža dejansko stanje oziroma prioritete, ki so v kliničnem centru," je ocenil minister, ki zato verjame, da bo novi direktor imel tudi podporo zaposlenih vseh poklicnih skupin.

Sam je Poklukarja danes seznanil svojimi izkušnjami, kaj so tiste ključne kritične točke, ko prevzameš tako veliko institucijo, kot je klinični center, da bo lahko nanje pozoren v prvih dneh, tednih in mesecih. Ob tem mu je obljubil, da bo imel ves čas njegovo podporo in podporo ministrstva, "kar vemo, da ni bilo v preteklosti pogosto". Prav tako ima Poklukar njegovo obljubo, da bo imel povsem proste roke pri kadrovanju, da bo lahko zasledoval le strokovne cilje in ne bo nobenih političnih kadrovanj. 

Rešil jesniško bolnišnico, zdaj prevzema ljubljanski UKC

Poklukar, ki je pet let vodil jeseniško bolnišnico in jo potegnil iz rdečih številk in iz sanacije, bo štiriletni mandat na čelu UKC Ljubljana nastopil 1. avgusta. Po srečanju s Šabedrom je dejal, da je vesel, da je po podpori na svetu zavoda dobil tudi ministrovo podporo. "Zavedam pa se, da se je s tem name naložila velika odgovornost, ne le UKC Ljubljana, temveč tudi pomembnega dela slovenskega zdravstva".

Njegova želja je, da že v prvih dneh skupaj s stroko nadaljujejo delo in sanacijo, ki jo je nenazadnje v preteklem letu že uvajal in vodil sedanji minister. Spomnil je, da je bilo lani zastavljenih 56 sanacijskih ukrepov, da je bilo na podlagi letnega poročila to dodelano še s 13 sanacijskimi ukrepi. Ko bodo dobili polletno poročilo, pa bodo na njegovi podlagi lahko naredili natančno analizo stroškov materiala, storitev in dela ter nato "postopno delali korake".

Kot je dejal Poklukar, si je v jeseniški bolnišnici zagotovo pridobil veliko izkušenj, a UKC glede na njegovo velikost ne podcenjuje. Tudi spopadanja z morebitnimi korupcijskimi tveganji se ne boji, je zagotovil. "Kot generalni direktor sem odgovoren za zakonitost poslovanja in vse to me zavezuje, da v primeru takih tveganj te prijavim ustreznim organom," je dejal.

Foto: Anže Petkovšek klinični center, bolnišnica, zdravniki

Kot ključno poudarja vlogo stroke

Po njegovih besedah bo treba še naprej bedeti nad določenimi ključnimi pogodbami in transparentnostjo javnih razpisov. A je pri slednjem ključna tudi vloga stroke, ki pripravlja tehnično specifikacijo za nabave, "na managementu pa je, da stroki s svojimi podpornimi službami omogoči, da lahko opravlja svoje poslanstvo in dobi opremo, ki jo potrebuje za svoje delo".

Pri čakalnih dobah Poklukar vidi osnovo v urejanju delovnih procesov, ne le znotraj posamezne enote, temveč tudi med enotami. Od tega si obetajo ne le učinke v ekonomskem smislu, temveč tudi pri razbremenjevanju delavcev, "kajti urejen sistem ne dopušča, da se delajo neracionalne stvari, da se delavcev po nepotrebnem ne obremenjuje", je povedal.

Kar zadeva morebitne kadrovske poteze po prevzemu funkcije v kliničnem centru pa mora najprej spoznati obstoječo ekipo. Kot je dejal, verjame v zaposlene v kliničnem centru. Če pa bo čas pokazal, da določene usmeritve nekaterih na delovnih mestih niso pravilne ali ustrezne, bodo tudi kadrovsko posegli v samo delovanje kliničnega centra.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.