Pokojninska luknja večja od bančne

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V NLB skladih ocenjujejo, da so strukturne težave Slovenije večje od težav njenih bank.
Oglej si celoten članek

Strošek sanacije slovenskih bank je ocenjen na približno 1,1 milijarde evrov letno, letni primanjkljaj v pokojninski blagajni pa znaša že 1,5 milijarde evrov. To kaže, da so strukturne težave v Sloveniji morda večje kot težave njenih bank, so na današnjem pogovoru z novinarji poudarili v družbi NLB Skladi. Slovenija po njihovi oceni nujno potrebuje sanacijo bančnega sistema, vendar pa mora resno pristopiti tudi k zniževanju porabe.

Opozarjajo, da je Slovenija izjemno počasna pri prilagajanju recesiji in strukturnim neravnovesjem, zadolženost pa kljub napovedim o varčevanju raste eksponentno in se bliža 80 odstotkom bruto domačega proizvoda. To je še vedno pod evropskim povprečjem, vendar pa za državo brez kredibilne zgodovine na kapitalskih trgih velja bistveno nižji prag tolerance.

Privatizacija le vprašanje časa

Pomoč iz evropskega reševalnem mehanizma ESM po njihovih besedah ni najboljša možnost - bolje bi bilo, če bi sami sprejeli reforme in sanirali banke -, vendar pa postaja vse bolj realna. Ob tem opozarjajo, da bodo pogoji trojke v primeru pomoči slovenskim bankam precej bolj zahtevni kot v primeru Španije. Slednja je namreč že pred prošnjo za pomoč sprejela nekatere ključne reforme, v Sloveniji pa poleg dviga davkov nismo naredili "praktično nič".

 

Verjetnost prodaje državnih podjetij je po njihovem mnenju zgolj vprašanje "časovnice". Po besedah predsednika uprave NLB Skladov Kruna Abramoviča ima Slovenija v Evropi enega največjih lastnih deležev države v gospodarstvu, kar pomeni, da je na razpolago precej premoženja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:39 2. Oktober 2013.

    Daj SPIZDI srbski gnoj tja dol kamor sodiš.

  • 18:53 2. Oktober 2013.

    Ubogi mi upokojenci, komaj čakamo to lepo matildo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.