Pol sezone skoraj izgubljene

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Letos spet več smrti čebeljih družin zaradi fitofarmacevtskih sredstev. Težave tudi zaradi slabega vremena: če bo še 14 dni dežja, je pol čebelarske sezone izgubljene.
Oglej si celoten članek

Lani, predvsem pa predlani, smo pogosto govorili o pomorih čebeljih družin, do katerih je prihajalo zaradi napačne in prekomerne uporabe fitofarmacevtskih sredstev, torej škropiv in drugega. „Predlani je bilo tega ogromno, lani manj, letos spet več,“ pravi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Na drugi strani beležimo tudi vnovičen porast zimskih izgub, ki so predlani znašale 33 odstotkov, lani 15, letos spet do 25 odstotkov. „Jasnega strokovnega odgovora na razlog teh poginov ni, je pa skupno mnenje strokovnjakov, da gre za koktejl pesticidov v naravi, ki so sicer v majhnih in še dovoljenih količinah, kar pa čebelji organizem dolgoročno ne prenese,“ opozarja Noč.

Za med neugoden dež
Da je mera polna, letos čebelarjem nagaja še vreme. „Kot vse kaže, se nam obeta katastrofalna sezona. Pomlad se je začela relativno pozno, pa še izjemno deževna je,“ pravi Noč. Po njegovih besedah je – če bo deževalo še 14 dni – polovica čebelarske sezone izgubljena.

Da bi se zavarovali pred takšnimi sezonami, ko po eni strani klesti zimska izguba, po drugi strani pomori zaradi škropiv, nato pa ne prizanese niti vreme, bodo čebelarji že prihodnji teden tudi državi predlagali vrsto ukrepov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.