Poleg nadomestila še zaslužek

Foto: Žurnal24 Iskalci dela se bodo lahko prijavili na kateremkoli uradu in ne več le v kraju s
Novost. Po novem letu višja nadomestila za brezposelne. Mlajši bodo nadomestila dobili prej, starejši pa jih bodo prejemali dlje kot do zdaj.
Oglej si celoten članek

Za vse, ki se bodo po novem letu prijavili na zavod za zaposlovanje, bo že veljal novi zakon o urejanju trga dela, ki pomembno spreminja pravice brezposelnih.

1. Kdo bo upravičen do denarnega nadomestila?
Do tega bodo upravičeni brezposelni, ki so bili v zadnjih dveh letih zaposleni vsaj devet mesecev.

2. Koliko časa lahko prejemam nadomestilo?
Tisti, ki bodo imeli do pet let delovne dobe, bodo nadomestilo lahko prejemali največ tri mesece. Starejši od 50 let z več kot 25 leti delovne dobe bodo do nadomestila upravičeni največ 19 mesecev, starejši od 55 let pa največ 25 mesecev.

3. Višina nadomestila
Prve tri mesece brezposelni dobiva 80 odstotkov povprečne plače, ki jo je prejemal v zadnjih osmih mesecih, naslednje mesece pa 60 odstotkov. Denarno nadomestilo ne bo smelo biti nižje od 350 evrov in ne višje od 1.050 evrov.

4. Ali bom lahko delal?
Brezposelni bo lahko na mesec zaslužil do 200 evrov in mu pri tem denarnega nadomestila ne bodo znižali.

5. Kdaj se prijavim?
Rok za prijavo v evidenco zavoda je 30 dni po prenehanju zavarovanja. Prijavili se bodo lahko tudi delavci, ki jim teče odpovedni rok, zaposleni za določen čas in študenti.

6. Primerna zaposlitev
Po treh mesecih na zavodu mora brezposelni sprejeti zaposlitev, ki ustreza vrsti in največ eno stopnjo nižji izobrazbi od njegove.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.