Poletje: žival vržeš na cesto in to je to

Na Jesenicah so pred kratkim na cesti našli belega udomačenega zajčka, in čeprav so najditelji najprej mislili, da je pobegnil, se je izkazalo, da ga je lastnik odvrgel. Gre za tipičen poletni pojav, ko nevestni lastniki ugotovijo, da jih ljubljenček ovira pri načrtovanju dopusta, in ga zato preprosto odvržejo.
Oglej si celoten članek

Žajčka Skokca so našli sredi noči na cesti na sredi poti med savskim mostom in naseljem Lipce. Družina, ki ga je zdaj posvojila, ga najprej sploh ni opazila, saj je bil kot bela cunja sredi ceste. Na srečo so kljub temu pravočasno opazili, da gre za zajčka. Odpeljali so ga k veterinarju. Zajček je bil zdrav, le poln bolh. Nato so na lokalnem radiu objavili oglas, saj so mislili, da je zajček morda pobegnil, a izkazalo se je, da ga je lastnik zavrgel, ker mu je prekrižal dopustniške načrte. Družina, ki je našla zajčka, se je odločila, da ga bo obdržala, tako da se je za Žajčka Skokca zgodba srečno končala, a ni vedno tako.

Več zapuščenih mačk kot psov

Poklicali smo v Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana v Gmajnicah, kjer so nam povedali, da so povsem polni. Zapuščenih mačk je toliko, da jim oskrba uspe le ob pomoči prostovoljcev. "V poletnem času dobimo veliko več mačjih mladičev kot sicer. Lahko rečemo, da se število poveča za sto odstotkov," je za zurnal24.si povedal vodja zavetišča Marko Oman. Res pa je, da je zdaj sezona kotenja mačk, zato povečanega števila zapuščenih mladičev ne morejo pripisati le poletju.

Načeloma velja, da če je zapuščenih več mladičev, so ti zavrženi, ker lastniki ne vedo, kam z njimi, če pa so zapuščeni posamezni mladički, pomeni, da so lastnikom najverjetneje prekrižali dopustniške načrte. "Ko so ljudje doma, tolerirajo mladiče, ko pa gredo na dopust, mladiče odvržejo," pravi Oman. Ali kot so nam povedali v Mačji hiši: "Neodgovorni lastniki mačk ne sterilizirajo, nato pa odvržejo mladiče."

Tudi živali je prizadela kriza

Kot nam je še povedal Oman, je zapuščenih psov manj, ker je lastništvo zanje urejeno. Za lastništvo psa so namreč določeni predpisi in postopki, mačko pa ima lahko vsak, brez nadzora. "Smo pa v zadnjem času sprejeli kar nekaj nečipiranih, starejših psov," dodaja Oman. Kot pravi, se pozna tudi vpliv krize; ljudem zmanjka sredstev za vzdrževanje psa, zlasti če je ta starejši in bolan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.