Poletni naval Italijanov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Turisti. Poleti v Ljubljani večinoma individualni gostje. V muzejih več kot tujci zapravijo Slovenci.
Oglej si celoten članek

Tako kot druga leta bo tudi letos v prestolnici največ italijanskih, nemških in srbskih gostov, ki pa zapravijo manj, kot so še pred tremi leti. Po krizi se turizem vseeno počasi pobira.

Tuji turisti se vračajo

Zaradi gospodarske krize je predlani število obiskovalcev v Ljubljani upadlo za približno 15 tisoč. Lani se je trend obrnil navzgor, saj je prestolnico obiskalo dobrih 390 tisoč ljudi. V prvih šestih mesecih letos so turistični delavci našteli slabih 260 tisoč nočitev, kar je štiri odstotke več kot v istem obdobju lani. Poleti in decembra je v Ljubljani sicer največ individualnih turistov, poslovneži pa prestolnico pogosteje obiskujejo spomladi in jeseni.

Muzeji poleti bolj prazni

Največ turistov obišče Ljubljanski grad. Lani si je virtualni muzej in razgledni stolp ogledalo 118 tisoč ljudi. Slabih 105 tisoč se jih je na Grad povzpelo z vzpenjačo. Priljubljen je tudi živalski vrt, saj ga je lani zgolj julija in avgusta obiskalo 59 tisoč turistov. Če je tu obiskovalcev največ med julijem in septembrom, je slika v muzejih drugačna. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) imajo med letom večji obisk organiziranih skupin, predvsem osnovnošolcev in dijakov, poleti pa prevladujejo individualni gostje. Lani se je povečalo število tujcev, saj jih je bilo za kar 60 odstotkov več kot leto prej.

Tujci v trgovinah varčnejši

V MGML pravijo, da je “med letom prodaja večja kot poleti, zato sklepamo, da domači turisti v naši trgovini zapravijo več”. Domači gostje so na Ljubljanskem gradu tudi pogostejši uporabniki gostinskih storitev, medtem ko tujci kupujejo predvsem spominke.

Koliko denarja v Ljubljani pusti tuji turist?

2 dneva in tri noči. Toliko v Ljubljani v povprečju preživijo tuji turisti. Lani so jih odpeljali na 1.760 vodenih ogledov glavnega mesta, kar je za okoli 300 več kot leto prej, a manj kot leta 2008. Do letošnjega julija so vodniki opravili 741 vodenih ogledov.

147 evrov. Toliko so turisti na dan zapravili v prestolnici leta 2008. Odkar je nastopila kriza, anket ne delajo več, a turistični delavci pravijo, da so se “navade zelo spremenile”.

5,5-odstotno povečanje nočitev. Takšna so letošnja pričakovanja turističnih delavcev. Lani je bilo 736.844 nočitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.